Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα του Κανονισμού 2016/679 της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ενσωμάτωση της οδηγίας 2016/680.

Το νομοσχέδιο που συζητείται αύριο στις δέκα το πρωί, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να εισαχθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια, την προσεχή Δευτέρα επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θεσπίζει μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού και ενσωματώνει στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων ο οποίος μπορεί να είναι υπάλληλος του δημόσιου φορέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή να εκπληρώνει τα καθήκοντά του βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από ιδιωτικούς φορείς, για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί επιτρέπεται, εφόσον είναι απαραίτητη για την αποτροπή απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας ασφάλειας ή για τη δίωξη ποινικών αδικημάτων. Επιτρέπεται επίσης για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων, εκτός και αν υπερτερεί το συμφέρον του υποκειμένου των δεδομένων να μην τύχουν επεξεργασίας τα δεδομένα αυτά.

Με το σχέδιο νόμου, τίθενται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι σύννομη, εφόσον ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και παρέχει τη συγκατάθεσή του. Εάν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών, η επεξεργασία είναι σύννομη μόνο μετά την παροχή συγκατάθεσης του νομίμου αντιπροσώπου του ανηλίκου.

Επίσης απαγορεύεται η επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης υγείας και ζωής.

Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί άρθρο υπό τον τίτλο «επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης», το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς της σύμβασης εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ή μετά τη σύναψη εργασίας για την εκτέλεσή της ή την καταγγελία της.