Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Πομπέο: «Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα»

  • Γρηγόρης ΤζιοβάραςΗ παρουσία στην Ελλάδα και η απόφαση να μην επισκεφθεί την Τουρκία ερμηνεύεται ως στήριξη των ελληνικών θέσεων στην ελληνοτουρκική κρίση

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

Στη συνάντηση είναι παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία στην Ελλάδα και η απόφαση να μην επισκεφθεί την Τουρκία ερμηνεύεται ως στήριξη των ελληνικών θέσεων στην ελληνοτουρκική κρίση.

 

Με ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε «ενθουσιασμένος που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα» χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «ζωτικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ καθώς μοιραζόματε κοινό στρατηγικό όραμα».

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και περιμένω να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» συμπλήρωσε.

Πυρετός σε πολλά μέτωπα επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς, παρά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το φως της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και το Μεταναστευτικό.

Μέσα στην εβδομάδα και λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στην εξ αναβολής ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και έχει αντικείμενο τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς και με τους ομολόγους του από την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία, τους οποίους θα υποδεχθεί στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με έμφαση ότι η επίσκεψη του κ. Πομπέο «αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία, ενώ δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, όπως παραδοσιακά συνέβαινε με τους προκατόχους του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Απόρρητο Απόρρητο