Η φήμη της ελληνικής κουζίνας συνεχίζει να ενισχύεται παγκοσμίως και αυτό δεν αποτελεί απλή ελληνική αισιοδοξία. Επιβεβαιώνεται από κορυφαίους διεθνείς γαστρονομικούς και ταξιδιωτικούς οδηγούς όπως το TasteAtlas.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οδηγό, η ελληνική γαστρονομία αναδείχθηκε το 2024 ως η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω δημοφιλείς κουζίνες, όπως την ιταλική, τη μεξικάνικη και την ισπανική. Η κατάταξη βασίστηκε σε 477.287 έγκυρες αξιολογήσεις για 15.478 διαφορετικά πιάτα που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του TasteAtlas.

Δεν ήταν η μοναδική επιτυχία, καθώς αρκετά ελληνικά προϊόντα και συνταγές έχουν επανειλημμένα διακριθεί διεθνώς. Συνολικά 13 ελληνικά τυριά βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως, η μπουγάτσα Σερρών έχει φτάσει στην 11η θέση με τα κορυφαία πρωινά, τα τρίγωνα Πανοράματος έχουν αναδειχθεί δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο, ενώ το σαγανάκι καταγράφεται ως το κορυφαίο πιάτο με τυρί.

Σήμερα, μια ελληνική σαλάτα πρωταγωνιστεί στις νέες παγκόσμιες λίστες για το 2025/2026 – και δεν είναι η χωριάτικη. Την κορυφαία θέση κατακτά ο ντάκος, αφήνοντας πίσω την κλασική ελληνική σαλάτα που συχνά θεωρείται το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό πιάτο.

Ο ντάκος συνδυάζει κριθαρένιο παξιμάδι, τριμμένη μυζήθρα, ώριμες ντομάτες, ελιές – όπως Κορωνέικες ή Λιανές – κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο. Στην παραδοσιακή εκδοχή του δεν περιλαμβάνει φέτα, παρότι συχνά προστίθεται σε τουριστικά καταστήματα. Πρόκειται για αυθεντικό κρητικό μεζέ, όπου το παξιμάδι, ενίοτε αρωματισμένο με σκόρδο και πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι, συνδυάζεται με τα υπόλοιπα υλικά· όταν είναι διαθέσιμο, προστίθεται και κρίταμο. Το πιάτο σερβίρεται ως ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα.

Εκτός από τον ντάκο και τη χωριάτικη, αρκετές ακόμη ελληνικές σαλάτες έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή κατάταξη των 50 κορυφαίων, όπως οι σαλάτες με βραστά χόρτα, η πατατοσαλάτα, η παντζαροσαλάτα και η τονοσαλάτα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Ovcharska salata από τη Βουλγαρία, παραλλαγή της γνωστής Shopska. Περιλαμβάνει αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και τυρί, αλλά διαφοροποιείται με την προσθήκη μανιταριών, αυγών και ζαμπόν. Ανακατεύεται με λάδι και αφήνεται να «ξεκουραστεί» πριν σερβιριστεί, αποτελώντας ιδιαίτερα δημοφιλές καλοκαιρινό πιάτο.

Συνολικά, η ελληνική γαστρονομία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη διεθνή δυναμική της, κερδίζοντας αναγνώριση όχι μόνο με εμβληματικά πιάτα, αλλά και με απλές, καθημερινές συνταγές όπως μια σαλάτα – δείχνοντας ότι η ποιότητα και η αυθεντικότητα παραμένουν διαχρονικά ζητούμενα στη διεθνή κουζίνα.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Τεστ υψηλού συμβολισμού για την Ελλάδα η μάχη Πιερρακάκη για την προεδρία του Eurogroup

Έρχεται νέο επίδομα ανεργίας €1.295: Ποιοι θα ωφεληθούν και πώς γίνεται η αίτηση

Κλιματική κρίση: Η ένταση στα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνεται ανησυχητικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα