Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο ενταφιασμός έγινε δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων.

Νωρίτερα, εκατοντάδες συμπολίτες μας, από διάφορα μέρη της χώρας, έσπευσαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, τον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας.

Η σύζυγος του εκλιπόντος, Άννα-Μαρία, συντετριμμένη, προσήλθε στη Μητρόπολη τελευταία και πήρε τη θέση της στο πρώτο κάθισμα της δεξιάς σειράς καθισμάτων μπροστά στο φέρετρο του νεκρού, ως είθισται. Δίπλα της, ο πρωτότοκος γιος, Παύλος, ο οποίος είχε αναλάβει το καθήκον να εκφωνήσει, φανερά συγκινημένος, τον ένα και μοναδικό επικήδειο λόγο για τον πατέρα του, ενώ δίπλα του βρίσκονταν και τα τέσσερα αδέλφια του, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος, η Θεοδώρα και η Αλεξία.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, στο φέρετρο τοποθετήθηκαν τα μετάλλια και τα παράσημα του Κωνσταντίνου.

Ποιοι πολιτικοί έδωσαν το παρών

Στην εξόδιο ακολουθία πέραν των πολιτών παρευρέθηκαν και πολιτικοί: ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, υπουργοί και βουλευτές, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών με τη σύζυγό του.

Το «παρών» έδωσε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Παρών και ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης.

Επιπλέον στο λαϊκό προσκύνημα βρέθηκαν και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία βρέθηκαν περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες επισήμους, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Χανδρής, ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος με τη σύζυγό του, σχεδιάστρια haute couture Σήλια Κριθαριώτη, o ιδιοκτήτης του φερώνυμου οίκου κοσμημάτων Κώστας Καίσαρης κ.α.

 

Στις 13:00 περίπου ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, όπου συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρουσία της οικογένειάς του και 187 υψηλών προσκεκλημένων.

Η αυτοκινητοπομπή με τη σορό  έφτασε στη συνέχεια στο Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Εκεί, περί τις 15:15 εψάλη τρισάγιο, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως.

Το φέρετρο, στους ώμους των γιών και των εγγονών του Κωνσταντίνου Β’, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, έφτασε στο σημείο της ταφής γύρω μισή ώρα αργότερα, στις 15:45 υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου.

Οι βασιλικοί προσκεκλημένοι

Τα μέλη της οικογένειας, αλλά και πλήθος βασιλικών προσκεκλημένων αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα, στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, ενώ η σύζυγός του Άννα – Μαρία δέχθηκε τα συλλυπητήρια από τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Πλήθος κόσμου στην ταφή στο Τατόι

Με σημαίες στα χέρια και κλαδιά ελιάς, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Τατόι για να αποχαιρετήσει τον τέως βασιλιά και να βρεθεί κοντά στην βασιλική οικογένεια.

Έψαλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο και απαθανάτιζαν τις στιγμές με τα κινητά τους. Δεν σταμάτησαν να επευφημούν τη σύζυγό του Αννα Μαρία, αλλά και τον πρωτότοκο γιο του Παύλο.

Στη συνέχεια μετά την ταφή ο Παύλος, κράτησε διπλωμένη τη σημαία που σκέπαζε το φέρετρο του πατέρα του. Με μια μικρή υπόκλιση και το χέρι στο στήθος, ευχαρίστησε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

Δημοσιονομικός χώρος άνω του 1 δισ. ευρώ για παροχές έως τις εκλογές

Αποδοχές: Περισσότερα «καθαρά» για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Μύλοι Αλλατίνη: Το σφυρί για το 50% του ακινήτου και η ώρα της κρίσης για την «επόμενη μέρα» (pics)