Θέμα ελάχιστων ημερών θεωρείται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα προβλέπει την έξοδο σκευασμάτων από την Θετική Λίστα Φαρμάκων δηλαδή από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω απόφαση έχει περάσει από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου και πλέον εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Θάνου Πλεύρη.

Η έξοδος ενός σκευάσματος από τη Θετική Λίστα αποτελεί ένα ακόμη μέτρο ώστε να μειωθούν τα κόστη αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να επιφέρει μείωση της δαπάνης για φάρμακα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023  του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των δράσεων που υλοποιούνται για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπονται και:

«Κίνητρα μεταφοράς φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα. Ειδικότερα δρομολογείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επαναξιολόγηση και μεταφορά φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από την λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα και παροχή  κινήτρων. Η εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ»

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr