Ελλάδα

Τι δείχνει η έρευνα Τσιόδρα: Σωτήρια τα εμβόλια – Ανεμβολίαστοι σχεδόν 9 στους 10 νεκρούς

  • newsroom


Χιλιάδες νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί - Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι της τάξεως του 91% - Κάτω των 60 χρόνων, 3 στους 10 σε ΜΕΘ

Πολύ σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες θα κατέγραφε σήμερα η χώρα μας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό χωρίς να διαθέτει τα σωτήρια εμβόλια: οι νεκροί λόγω της λοίμωξης covid-19 και των επιπλοκών της, που θα μετρούσε η Ελλάδα από την αρχή του έτους έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ανέρχονταν στους 23.900 αντί για τους 15.485 που συγκαταλέγονται σήμερα στη θλιβερή αυτή λίστα.

Και οι ασθενείς που θα είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είχαν ξεπεράσει τους 12.000 κατά το ίδιο διάστημα αντί για τους 6.773 που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα.

Το κέρδος για το σύστημα υγείας αλλά κυρίως για τις ανθρώπινες ζωές είναι προφανές. «Χιλιάδες νοσηλείες, χιλιάδες σοβαρές νόσοι, διασωληνώσεις, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση μεγάλης διεπιστημονικής ανάλυσης για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα από την αρχή του έτους μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Με δεδομένο το «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου, από τον περασμένο Ιανουάριο, ο καθηγητής επισήμανε πως αν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 χρόνων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαν καταγραφεί 1.200 λιγότεροι θάνατοι, περιορίζοντας έτσι τις τραγικές απώλειες και το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr