Ελλάδα

Στις 12 το μήνυμα Μητσοτάκη για μίνι lockdown – Κλείνει η εστίαση και στην Αττική

  • Φώφη Γιωτάκη


Καθολικό κλείσιμο της εστίασης και στις «πορτοκαλί» περιοχές - Τι θα γίνει με κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια

(Upd) Το νέο πλέγμα των μέτρων της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στις 12 το μεσημέρι, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Το νέο πλέγμα μέτρων θα προβλέπει ουσιαστικά ένα μίνι lockdown και θα έχει διάρκεια 30 ημερών, μέχρι δηλαδή και τα τέλη Νοεμβρίου. Αμέσως μετά το μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σάμο, η οποία μετρά τις πληγές της και θρηνεί τον άδικο χαμό δύο παιδιών,  μετά τα φονικά 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες, ζητώντας συστράτευση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και ανακοινώνοντας μέτρα που έχουν και οριζόντια χαρακτηριστικά.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και οι πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας από τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωμένων και των νοσηλειών, σήμαναν τα τελευταία 24ωρα συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων χωρίς καθυστέρηση. Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών στράφηκε στην επιλογή ενός μίνι lockdown, ενός σχεδίου με διάρκεια ενός μήνα και με την δυνατότητα τροποποίησής του στο μεσοδιάστημα- ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσουν στην συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί και αφορούν μεταξύ άλλων στο κλείσιμο της εστίασης (εξαίρεση το delivery), των γυμναστηρίων και των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού (που θεωρούνται επίσης εστίες υπερμετάδοσης του ιού) για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές» (όπως η Αττική).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο δεν αφορά στα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο, τα ξενοδοχεία κα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί θα ισχύσει πιθανότατα και για τις «πράσινες» και τις «κίτρινες» περιοχές, ενώ η μακρά συζήτηση για την μετακίνηση μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων κατέληξε στο να επιτρέπεται κανονικά.

Σε όλη την επικράτεια θα ισχύει το μέτρο για την χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή χρήση της μάσκας είναι το βασικό όπλο εναντίον του κορωνοϊού μέχρι το εμβόλιο.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται “διαρκής” ενημέρωση ώστε οι πολίτες να πειστούν για την πιστή εφαρμογή των μέτρων και προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι η μάσκα είναι η νούμερο1 ασπίδα στην μάχη εναντίον της πανδημίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για την στήριξη όσων πλήττονται -εργαζομένων, ανέργων, επιχειρήσεων– από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ προβλέπεται και επέκταση της τηλεργασίας.

Προτεραιότητα παραμένει ως φαίνεται και ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΜΜΜ, ώστε να μειωθεί αισθητά ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η ενίσχυση της φόρμουλας της τηλεκπαίδευσης για μαθητές και φοιτητές. Τα μαθήματα στα πανεπιστήμια γίνονται ήδη με εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και εφαρμόζεται σε σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων για 15 μέρες.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο των συνεχόμενων αρνητικών ρεκόρ στα κρούσματα. Οι νέοι περιορισμοί είναι ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown.  Εξάλλου, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο: «Ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown. Για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μία περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική, η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα, η τηλεργασία, την οποία έχουμε εφαρμόσει, πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση.  Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται»..

Απόρρητο Απόρρητο