Με στόχο να ανοσοποιηθούν νωρίτερα από τη σειρά τους περίπου 3 εκατομμύρια νεότερης ηλικίας πολίτες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη κινητικότητα και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον κορωνοϊό και στη νόσηση λόγω αυτού, συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η επιδημία υποχωρεί με αργό ρυθμό – χθες καταγράφηκαν 1.317 νέα κρούσματα- και ασκώντας πάντα πίεση στο σύστημα υγείας – το περασμένο 24ωρο έγιναν 438 νέες εισαγωγές και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων ανερχόταν στους 5.486.

Από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 2,2 εκατ. πολίτες, ηλικίας 30-39 χρόνων και 40-44 χρόνων, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, με αρκετά ραντεβού διαθέσιμα ακόμη και για τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως επισήμανε χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. «Όποιος κλείσει το ραντεβού του σήμερα μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα» εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών από την επόμενη Τετάρτη, με περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα – θα ενταχθούν και ιδιωτικές δομές υγείας-, με διευρυμένο ωράριο αλλά και με ένα ακόμη διαθέσιμο, εγκεκριμένο εμβόλιο, το μιας δόσης σκεύασμα της Johnson&Johnson.

Μειώνεται ο χρόνος μεταξύ των 2 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η δυνατότητα για εμβολιασμό με AstraZeneca στους νεότερης ηλικίας πολίτες – που με βάση την προτεραιοποίηση θα περίμεναν μέχρι τον Ιούνιο να κλείσουν ραντεβού- δίδεται με μία επιπλέον, σημαντική τροποποίηση αναφορικά με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, με τη 2η δόση.

 Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η 2η δόση να μπορεί να γίνεται σε διάστημα 8 έως 11 εβδομάδων από την 1η δόση. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα θα δίδεται από τη Μεγάλη Πέμπτη – ώστε να προσαρμοστεί και το σύστημα των ραντεβού- σε όλους όσοι κλείνουν ραντεβού καθώς και σε όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού από σήμερα. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να «μετακινεί» νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων από την 1η δόση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όποιος εμβολιαστεί για παράδειγμα στις αρχές Μαϊου, θα μπορεί να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με τη 2η δόση στο τέλος Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, γιατί μπορεί να έχει προσωπικούς λόγους, με μία μείωση από πλευράς ανοσολογικής, με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει, να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Πότε παίρνει σειρά η ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού – με όλα τα εμβόλια- το Μεγάλο Σάββατο για περίπου 810.000 άτομα ηλικίας 45-49 χρόνων ολοκληρώνεται η πρόσβαση στη θωράκιση έναντι του κορωνοϊού για το δυναμικό, ενεργό τμήμα του πληθυσμού 30-49 χρόνων, όπως είχαν κατηγοριοποιηθεί σε υποομάδες.

Η πολυπληθής αυτή ομάδα πολιτών έχει καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή των εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα από τα πιο ενεργά τμήματα του καταναλωτικού κοινού.

Διαβάστε περισσόττερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Το άγριο ρύζι με μπακαλιάρο (και… ολίγον από τράπεζες), ο Μεγάλου, ο Ρουβάς και το Brookstreet Fund 

Νικόλαος Τριμμάτης: Ο Έλληνας που έχει καταγράψει deals άνω των 2 δισ. λιρών στο βρετανικό real estate (pics)

Σκέψεις για αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυση της εστίασης