Τη στιγμή που τουλάχιστον 148,1 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης εξαιτίας του υποσιτισμού, ο πλανήτης μαστίζεται από άσκοπη σπατάλη φαγητού. Όπως αναφέρει το BBC περίπου 1,3 δις. τόνοι φαγητού καταλήγει στις χωματερές με σημαντικές, εκτός των άλλων, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Αμερικανός σεφ και πολυβραβευμένος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Μαξ Λα Μάννα μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ανέφερε επτά τρόπους για να μετριάσουμε τη σπατάλη φαγητού.

«Το φαγητό πάντα υπήρξε βασικό συστατικό της ζωής μου. Χάρη στον σεφ πατέρα μου μεγάλωσα στον κόσμο του φαγητού. Οι γονείς μου με έμαθαν να μην το σπαταλάω», δήλωσε ο 34χρονος με τους συνολικά 1,3 εκατ. followers.

Η σπατάλη τροφίμων είναι συνώνυμο σπατάλης χρημάτων, νερού, ενέργειας και τα απόβλητα που καταλήγουν στα σκουπίδια παράγουν μεθάνιο, τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Αν, μάλιστα, τα απόβλητα τροφίμων ήταν μία χώρα «θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου μετά την Αμερική και την Κίνα», τονίζει το BBC.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Το δίκτυο προτείνει να ακολουθήσουμε το food challenge του σεφ Λα Μάννα με επτά απλά βήματα.

1 Αγοράστε έξυπνα

Η υπερκατανάλωση παρατηρείται και στην αγορά τροφίμων. Αγοράστε έξυπνα, λοιπόν, αφού πρώτα καταγράψετε σε λίστα τα τρόφιμα που έχετε πραγματική ανάγκη. Πριν την επόμενη… εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ φροντίστε να έχετε καταναλώσει τα περισσότερα τρόφιμα από την τελευταία επίσκεψή σας.

2 Αποθηκεύστε σωστά το φαγητό

Η λάθος αποθήκευση φαγητού οδηγεί στον… κάδο. Πολλοί καταναλωτές δε γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα τα προϊόντα να ωριμάζουν γρήγορα και στη συνέχεια να χαλάνε. Όπως αναφέρουν ειδικοί πατάτες, τομάτες, αγγούρι, σκόρδο και κρεμμύδι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, αλλά να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μίσχοι των φυλλωδών λαχανικών και τα μυρωδικά πρέπει να είναι τοποθετημένα στο νερό. Το ψωμί που δεν πρόκειται να καταναλωθεί μπορείτε να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη και στη συνέχεια να το αποψύξετε όταν το χρειαστείτε. Επιλέξτε «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, τα οποία μένουν απούλητα συχνότερα στον πάγκο του μανάβη.

3 Μην πετάτε τα υπολείμματα

Αν έχει μείνει φαγητό από την προηγούμενη ημέρα μην το πετάξετε. Αξιοποιείστε το για να συνθέσετε ένα καινούριο πιάτο.

4 Καταψύξτε ό,τι μπορείτε

Καταψύξτε τρόφιμα και χρησιμοποιείστε τα όταν χρειαστεί. Αν, για παράδειγμα, έχετε κόψει μυρωδικά για μία συνταγή και σας έχουν περισσέψει μπορείτε να τα ανακατέψετε με λάδι και λίγο τριμμένο σκόρδο, να το τοποθετήσετε σε παγοθήκες και να προσθέσετε τα… παγάκια στο φαγητό σας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επιπλέον, αν σας έχει περισσέψει φαγητό τοποθετήστε το στην κατάψυξη και αποψύξτε το την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να έχετε έτοιμο δείπνο χωρίς κόπο.

5 Πάρτε φαγητό στο γραφείο

Μπορεί να είναι εύκολο να παραγγέλνετε γεύμα από το εστιατόριο όσο βρίσκεστε στο γραφείο, όμως, μια απλή, οικονομική και οικολογική λύση είναι να παίρνετε μαζί σας φαγητό από το σπίτι. Αν δεν έχετε χρόνο το πρωί, ετοιμάστε το δοχείο φαγητού σας από το προηγούμενο βράδυ.

6 Ετοιμάστε σπιτικό ζωμό

Σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο υπολείμματα λαχανικών όπως τις κορυφές, τα κοτσάνια, τις φλούδες και οποιαδήποτε άλλα κομμάτια έχουν απομείνει, στη συνέχεια προσθέστε νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν για έναν αρωματικό ζωμό λαχανικών.

7 Κάντε οικιακή κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση τροφίμων είναι μία φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε λίπασμα. Αν δεν έχετε κήπο μπορείτε να βρείτε οικιακά συστήματα κομποστοποίησης μικρού μεγέθους που δε χρειάζονται μεγάλο χώρο για την τοποθέτησή τους.

Διαβάστε ακόμη

Οι αστικοί λαχανόκηποι φέρνουν την «πράσινη» επανάσταση στις πόλεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια – Παραδείγματα

Φρένο στα σχέδια Νετανιάχου για έλεγχο της Γάζας βάζουν οι ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ