Τη στιγμή που οι μεγαλουπόλεις έχουν μετατραπεί σε τσιμεντένιες ζούγκλες με ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου, η πρακτική της αστικής γεωργίας αναδεικνύεται ως ισχυρό εργαλείο στον αγώνα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Τα αστικά μποστάνια που εμφανίζονται σε μπαλκόνια, στέγες, προσόψεις κτιρίων και κοινοτικούς χώρους ευρωπαϊκών αλλά και ασιατικών πόλεων μπορεί να αποτελέσουν την απάντηση στην επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η καλλιέργεια φυτών, φρούτων και λαχανικών επιτρέπει στους κατοίκους να επανασυνδεθούν με τη φύση, να προωθήσουν τη βιοποικιλότητα και να υιοθετήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής στην καρδιά των πρωτευουσών, όπως αναφέρει το περιοδικό Fine Magazine.

Απάντηση στην επισιτιστική ανάγκη

Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισ. και θα αγγίξει τα 10,40 δισ. έως το 2100. Η ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση συνοδεύεται από την ανάγκη για αύξηση της ποσότητας των διαθέσιμων τροφίμων, καθιστώντας την επισιτιστική ασφάλεια πρωταρχικό μέλημα. Οι αστικοί λαχανόκηποι επιτρέπουν στις κοινότητες να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρέσκα προϊόντα χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους χώρους όπως στέγες, προσόψεις και ελεύθερα τμήματα γης. Χάρη στις πρωτοβουλίες αυτές αναπτύσσεται η τοπική παραγωγή χωρίς να είναι αναγκαία η μεταφορά αγαθών από μακρινές περιοχές, ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές άνθρακα και αναπτύσσεται ένα πιο βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Επιπλέον, η αστική κηπουρική προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα άτομα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικασία καλλιέργειας, αποφεύγοντας τη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων και χημικών.

Λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η αστική καλλιέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις πόλεις. Με τα αστικά κέντρα να ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές άνθρακα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι χώροι πρασίνου λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα αέρα, μειώνοντας τη συγκέντρωση επιβλαβών ρύπων. Μέσω της φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, συμβάλλοντας σε καθαρότερο ​​αέρα. Επιπλέον, οι αστικοί κήποι χρησιμεύουν ως οικότοποι για έντομα, πτηνά και άλλα ​​ζώα, προάγοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας οικολογική ισορροπία στα αστικά οικοσυστήματα. Οι πράσινοι χώροι συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, μειώνοντας το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας και μετριάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προάγει την ψυχική και σωματική ευεξία

Η αστική κηπουρική είναι, μεταξύ άλλων, συνώνυμο ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος και οι δυσκολίες συχνά οδηγούν στην απομόνωση, τα ψυχολογικά προβλήματα και την αδράνεια. Η ενασχόληση με τη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στρες, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την ψυχική υγεία. Οι αστικοί κήποι είναι όαση ηρεμίας και λειτουργούν σαν καταφύγιο από τη βοή της πόλης. Επιπλέον, η περιποίηση ενός κήπου προϋποθέτει σωματική δραστηριότητα, συμβάλλοντας σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Ακόμα και η ικανοποίηση που αντλεί κάποιος όταν βλέπει ότι το φυτό που φύτεψε με τα ίδια του τα χέρια αναπτύσσεται ενισχύει τη θετική ανάγνωση της ζωής.

Μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρούς χώρους

Δεν απαιτούνται μεγάλοι χώροι. Άλλωστε, σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη οι μεγάλοι χώροι είναι πολυτέλεια. Οι τεχνικές όπως η κάθετη καλλιέργεια, ή η υδροπονία, δηλαδή η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα αλλά με νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιτρέπουν την αξιοποίηση μικρών χώρων όπως μπαλκόνια, οροφές, ακόμα και δωμάτια που μπορούν να μετατραπούν σε πράσινα καταφύγια.

Εκπαιδεύονται οι μελλοντικές γενιές

Μέσα από την ανάπτυξη πράσινων πνευμόνων δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν οι γενιές του «αύριο». Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία πώς καλλιεργείται ένα περιβόλι, συνηθίζουν στην ιδέα ενός πράσινου κόσμου και μαθαίνουν πώς να είναι υπεύθυνα. Σχολεία μπορούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους επισκέψεις σε φάρμες όπου μπορούν οι μαθητές να μάθουν πώς φυτεύεται ο σπόρος, πώς μεγαλώνουν τα φυτά και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να διασφαλιστεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Βελτίωση του αστικού μικροκλίματος

Μία πόλη αναπνέει όταν υπάρχει πράσινο. Με την ανάπτυξη αστικών περιβολιών βελτιώνεται το μικροκλίμα των πόλεων που πλήττονται από το φαινόμενο της θερμονησίδας εξαιτίας των τσιμεντένιων κτιρίων και της ασφάλτου. Τα δέντρα παρέχουν σκιά, τα φυτά βοηθούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας, φιλτράρουν τους ρύπους και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία δύο σημαντικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό

Η άδεια καρέκλα του Κασσελάκη, ο Προκόπης και ο Καραμανλής, το δίλημμα της Εφης, ο Μητσοτάκης και ο Δούκας και η Alpha Bank στην τελική ευθεία

Ο επενδυτής με τα Drones – Γιατί η VNK του Βασίλη Κάτσου “μπήκε” στην ALTUS LSA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ