Σε αυθεντίες στη… σιέστα εξελίσσονται οι πιγκουίνοι του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

Τα συμπαθή πτηνά ακολουθούν ένα ιδιαίτερο μοτίβο ύπνου, καθώς μπορεί να κοιμούνται συνολικά 11 ώρες την ημέρα, αλλά αυτό συμβαίνει σε… δόσεις αφού επιλέγουν να ξεκουράζονται πολλές φορές για λίγα δευτερόλεπτα.

Η συμπεριφορά αυτή που καταγράφηκε από τους επιστήμονες υπό την καθοδήγηση του Πολ-Αντουάν Λιμπουρέλ του Κέντρου Έρευνας Νευροεπιστημών στη Λυών της Γαλλίας και του Γουόν Γιούνγκ Λι του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών της Κορέας, είναι ασυνήθιστη και παράλληλα υπενθυμίζει πόσα ακόμα παραμένουν ανεξερεύνητα στον τρόπο που λειτουργούν τα ζώα.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε συνολικά 14 πιγκουίνους που ζουν σε αποικία στο νησί Κινγκ Τζορτζ της Ανταρκτικής. Όσο διήρκησε η περίοδος παρατήρησης και συγκέντρωσης δεδομένων και οι 14 πιγκουίνοι βρίσκονταν στη φάση της εκκόλαψης, ενώ ολόκληρη η αποικία ήταν εκτεθειμένη σε πιθανές επιθέσεις από ένα αρπακτικό πτηνό, το καφέ σκουά.


Για να μελετήσει τις συνήθειες των πιγκουίνων, η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε στα πτηνά αισθητήρες που επέτρεψαν την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους. Οι συγγραφείς της μελέτης προσδιόρισαν τις περιόδους ύπνου λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο εγκεφαλογράφημα και τις παροδικές αυξήσεις της δραστηριότητας βραδέων κυμάτων, η οποία χαρακτηρίζει τον ύπνο μη-REM.

Οι πιγκουίνοι ενδέχεται να ξεκουράζονται για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά πιο συχνά μέσα στην ημέρα γιατί πρέπει να προστατεύσουν τα αυγά και τη φωλιά τους από τους θηρευτές ή ίσως από άλλα άτομα της αποικίας τους. Οι πιγκουίνοι που ζουν στα περιθώρια της αποικίας, δε, απολαμβάνουν «βαθύτερο» ύπνο. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι τα ζώα αυτά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση εξαιτίας της ενέργειας που απαιτείται για να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα σε εξωτερικές επιθέσεις. Από την άλλη, είναι πιθανό τα άτομα που ζουν στην καρδιά της αποικίας να υφίστανται στην πραγματικότητα ακόμη πιο συχνές επιθέσεις, στην προκειμένη περίπτωση από τους «γείτονές» τους.

Προς το παρόν, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται μόνο για υποθέσεις και οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στη μελέτη ανοίγουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα. Για παράδειγμα, είναι αυτή η συμπεριφορά χαρακτηριστική για ολόκληρο το είδος και μπορεί να παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή συνδέεται με περιοδικές διακυμάνσεις στις συνήθειες των ζώων; Ο ύπνος σε δόσεις ξεκουράζει τα πτηνά; Σε αυτό που με βεβαιότητα καταλήγουν οι επιστήμονες είναι ότι το είδος βρίσκεται σε θέση να επιβιώνει και να αναπαράγεται με επιτυχία, οπότε ο συχνός και πολύ σύντομος ύπνος είναι σίγουρο ότι τα αναζωογονεί.

Photo: Wikipedia/Lewnwdc77

Διαβάστε ακόμη   

Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Νέες επιχειρήσεις: Eως 50% επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ – Ποιοι, πώς και πότε θα χρηματοδοτηθούν 

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας και του Ελληνισμού (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ