H ζωή στη Βαλένθια δεν είναι απλά καλή, υπέροχη ή καταπληκτική. Είναι ¡de categoría! όπως λένε οι ντόπιοι. Ανώτερη, ξεχωριστή, θαυμάσια, μία κατηγορία από μόνη της. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας με θέα τη Μεσόγειο, «αγκαλιασμένη» από οπωροφόρα δέντρα και λαχανόκηπους έκτασης 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς κήπους της Ευρώπης, με κατάφυτες προστατευμένες περιοχές σε απόσταση μόλις 30 λεπτών από το κέντρο, με πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών επιλογών, ανήκει πράγματι σε μία σπουδαία κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 λαμβάνοντας τη σκυτάλη από το Ταλίν της Εσθονίας. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε μία ευρωπαϊκή πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, η οποία έχει πρωτοπορήσει σε ζητήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας.

Η Βαλένθια επελέγη χάρη στα επιτεύγματά της στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, της κλιματικής ουδετερότητας, καθώς και της δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης. Η ισπανική πόλη με σύνθημα «Μαζί, σε αποστολή» αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις: Το 97% των κατοίκων ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από περιοχές αστικού πρασίνου, διενεργούνται ενέργειες για τη βελτίωση του αέρα, την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, την προώθηση βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Κατά την απονομή του τίτλου ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, έκανε ειδική αναφορά στο «τολμηρό κίνημα πολιτών που στηρίζει πραγματικές αλλαγές», τονίζοντας πως «το πλεονέκτημα της Βαλένθια είναι οι άνθρωποί της».

Χάρη στους ανθρώπους της που ύψωσαν τη φωνή τους η πόλη απέκτησε έναν πραγματικό παράδεισο: Το πάρκο Τουρία. Το 1957 η Βαλένθια βίωσε την καταστροφή όταν υπερχείλισε ο ποταμός Τουρία. Σχεδόν ολόκληρη η πόλη πλημμύρισε και περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο οι τοπικές αρχές υιοθέτησαν το πλάνο της εκτροπής του ποταμού προς τη θάλασσα σε μία προσπάθεια να αποτραπούν ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον. Το καινοτόμο έργο ολοκληρώθηκε το 1969, ωστόσο η παλιά κοίτη του ποταμού προβλημάτιζε τους αρμοδίους. Η αρχική σκέψη ήταν να αξιοποιηθεί για την κατασκευή ενός περίτεχνου συστήματος αυτοκινητοδρόμων ώστε να μειωθεί η συμφόρηση, ωστόσο οι πολίτες αντέδρασαν έντονα. Οργανώθηκαν, ενώθηκαν από την αγάπη τους για το περιβάλλον και με σύνθημα «η κοίτη του Τουρία είναι δική μας και θέλουμε πράσινο» τελικά η  ηγεσία της Βαλένθια μετέτρεψε την κοίτη σε πάρκο, το οποίο πλέον αποτελεί τον πνεύμονα πρασίνου της πόλης και με μήκος σχεδόν 10 χλμ. τη διασχίζει. Το Τουρία με τις 18 γέφυρες, όμως, είναι περισσότερο από ένα πάρκο, είναι ένα καταφύγιο για ζώα και πτηνά, είναι ένας χώρος για ξεκούραση, αθλητισμό και επαφής με τη φύση, ενώ διαθέτει και ρομαντικές, κρυφές γωνιές όπως ο Κήπος Μονφόρτε και το Κεντρικό Πάρκο, το οποίο προσθέτει επιπλέον 230.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου στην πόλη. Τους θερινούς μήνες, μάλιστα, με τις υψηλές θερμοκρασίες -και δη αυτή τη χρονιά που προβλέπεται ένα ακόμα πιο θερμό καλοκαίρι- είναι ο ιδανικός προορισμός για στιγμές δροσιάς στη σκιά των δέντρων.

Εκτός από τους χώρους πρασίνου στην καρδιά της πόλης, ακόμα και τα προάστια φημίζονται για τα φυσικά πάρκα της που είναι εύκολα προσβάσιμα με το δίκτυο συγκοινωνιών ή με ποδήλατο. Ανάμεσα σε αυτά το εθνικό πάρκο Αλμπουφέρα, μία πραγματική όαση σε απόσταση μόλις 30  λεπτών από την πόλη. Με τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα το πάρκο φιλοξενεί τουλάχιστον 300 διαφορετικά είδη υδρόβιων πτηνών, ανάμεσα τους και φλαμίνγκο. Από τις προτεραιότητες της Βαλένθια είναι να αναγνωριστεί το εθνικό πάρκο ως καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO.

Την ίδια στιγμή, χάρη στην La Huerta (ο λαχανόκηπος) γύρω από την πόλη υπάρχουν 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα οπωρώνων και λαχανόκηπων που όχι μόνο τροφοδοτούν τα τοπικά εστιατόρια και τις αγορές με φρέσκα προϊόντα, αλλά πραγματοποιούνται και εξαγωγές κάνοντας γνωστά τα ντόπια προϊόντα στις χώρες εξωτερικού. Η La Huerta, όμως, είναι γνωστή και για το αρδευτικό της σύστημα, το οποίο έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στα Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS) της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Και φυσικά, ας μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στο παραδοσιακό πιάτο της πόλης, την παέγια, το οποίο οφείλει την νοστιμιά της και στο ρύζι από τους ορυζώνες της.

Πράσινη κινητικότητα

Στη Βαλένθια ακόμα και ο τρόπος μετακίνησης είναι πράσινος, αφού κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και με ποδήλατο, αφού τα περισσότερα από 200 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων ευνοούν τη μετακίνηση σε δύο τροχούς. Αν πάλι, το ποδήλατο δεν ακούγεται δελεαστικό, τα 94 τετραγωνικά χιλιόμετρα πεζόδρομων σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιώτη με όρεξη να γνωρίσει την πόλη μέσα από ευχάριστους και χαλαρούς περιπάτους.

Η πόλη που συνδυάζει τέχνη -μπορεί να υπερηφανευτεί για το μεγαλύτερο επιστημονικό και πολιτιστικό συγκρότημα στην Ευρώπη την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών έργο του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα- καινοτομία, παράδοση και περιβάλλον, ανάμεσα στους στόχους βιωσιμότητας είναι και οι μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 20230. Για το σκοπό αυτό εφαρμόζονται σε πιλοτικό επίπεδο σειρά από σχετικές πρωτοβουλίες που αφορούν από την αλιεία, ως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τον έξυπνο φωτισμό στους δρόμους.

Όσο για τον τουρισμό, δε θα μπορούσε να μην είναι βιώσιμος. Για αυτό το λόγο επιχειρείται η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Στο μεταξύ, ενισχύεται η ιδέα της μη χρήσης πλαστικών μπουκαλιών με αρκετά σημεία να διαθέτουν βρύσες με φιλτραρισμένο και δροσερό νερό, ενώ τα μπουκάλια που έχουν χρησιμοποιηθεί απέκτησαν δεύτερη ζωή, μέσα από την κατασκευή πεζοδρομίου για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 60 κιλά πλαστικού που συγκεντρώθηκαν από εθελοντές στην παραλία. Σχετικά, μάλιστα, με τη θάλασσα η Βαλένθια έχει λάβει 135 γαλάζιες σημαίες για τις καθαρές ακτές της.

Με λίγα λόγια, ότι η Βαλένθια είναι μία πράσινη πόλη γίνεται αντιληπτό μόλις ο ταξιδιώτης φτάσει στην πόλη. Έπειτα από λίγες ώρες παραμονής, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη θέλει να την αποχαιρετήσει.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη: 

Σε ποιους αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα η εφoρία για τα POS

myAADEapp: Ξεκίνησε η εφαρμογή με ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους

Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ