Φέρει το όνομα Retymaijychampsa beckerorum και πριν περίπου 237 εκατ. χρόνια περιπλανήθηκε στον πλανήτη μας κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο. Αυτό προκύπτει από απολίθωμα που ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική έκταση στη νότια Βραζιλία.

Εκτιμάται ότι το ερπετό ανήκει σε ομάδα σαρκοφάγων σαυροειδών που ήταν ενδημικά στη νότια Αμερική, με το κρανίο τους να παραπέμπει σε κροκόδειλο.

Λεπτομέρειες για το νέο είδος δημοσιεύθηκαν στο Acta Palaeontologica Polonica από τον Ροντρίγκο Μούλερ, παλαιοντολόγο στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σάντα Μαρία.

Photo: Instagram/ Rodrigotempmuller

Σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκε σε σημείο στην περιοχή Παραίσο ντο Σουλ, στο Ρίο Γκράντερ «σχεδόν πλήρες οπίσθιο άκρο», το οποίο θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από την εξέλιξη των δεινοσαύρων. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα λίγα δείγματα τέτοιων οστών που έχουν εντοπιστεί στη Βραζιλία και φέρει πληροφορίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Το νέο είδος που ονομάστηκε Retymaijychampsa beckerorum – «κροκόδειλος με γερά πόδια»έζησε πριν τους δεινόσαυρους και παρότι πρόκειται για προϊστορικό ζώο, δεν έχει μεγάλες διαστάσεις, εξηγεί ο Μούλερ.

Θα μπορούσε, επομένως, να είναι ο προ-προπάππους των σημερινών κροκοδείλων και αλιγατόρων, ακόμη και των δεινοσαύρων. Περπατούσε στα τέσσερα, είχε μήκος 80 εκ., τρεφόταν με κρέας και ζούσε σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις του απολιθωμένου ποδιού, εκτιμάται ότι το μικρό ερπετό είχε μήκος περίπου 80 εκατοστά. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το είδος, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να είχε φτάσει σε μεγαλύτερα μεγέθη. Συγκρίσεις με άλλα προτεροκαμψίδια δείχνουν ότι το ζώο ήταν τετράποδο και σαρκοφάγο, ακολουθώντας το πρότυπο που παρατηρείται στους στενούς συγγενείς του», αναφέρει ο παλαιοντολόγος.

Photo: Instagram/ Rodrigotempmuller

Ο Μούλερ τονίζει ότι απολιθώματα από την Τριασική περίοδο είναι πολύ σημαντικά καθώς προηγούνται των δεινοσαύρων και βοηθούν τους ειδικούς να κατανοήσουν τις αλλαγές που υπέστησαν τα οικοσυστήματα και να αποκωδικοποιήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Όπως αναφέρει το τοπικό δίκτυο Globo, για τους ερευνητές το απολίθωμα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ιστορία και βοηθάει στην περιγραφή της εξέλιξης των ειδών.

Τώρα, θέλουν να κατανοήσουν τις μεταβολές του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος εκείνης της εποχής, καθώς τα στοιχεία αυτά θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση πληροφοριών για εκείνη την εποχή.

«Στόχος μας είναι να βρούμε περισσότερα μέρη αυτού του ζώου και άλλα στοιχεία της πανίδας στην οποία ζούσε. Συνεχίζουμε λοιπόν να κάνουμε εργασίες πεδίου σε αυτήν την τοποθεσία και έχουμε ήδη ανακτήσει άλλα ζώα, ακόμα και απολιθώματα που μπορεί να ανήκουν σε αυτό το είδος, αλλά είναι μια αργή διαδικασία», προσθέτει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024 – Με ρυθμό 2,6% «έτρεξε» στο δ’ τρίμηνο

Ποιος μεγιστάνας αγόρασε τη συλλογή με τα πανάκριβα αυτοκίνητα του billionaire Έκλστοουν

Τα 3 βότανα για την καλύτερη ανοιξιάτικη αποτοξίνωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα