Μέρες δόξας γνωρίζουν τα επενδυτικά σχέδια για υβριδικά έργα, παρότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο για το τελικό πλαίσιο και τους όρους αποζημίωσης.

Οι περισσότερες άδειες που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ τροποποιούνται, ώστε να λάβουν το χαρακτήρα του «ειδικού έργου», ενώ στο παρασκήνιο οικοδομούνται συμμαχίες με ισχυρούς εγχώριους και ξένους παίκτες, οι οποίοι ποντάρουν στην επόμενη μέρα.

Μια επόμενη μέρα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δεδομένης της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, της σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και της ακόλουθης αναγκαιότητας για μονάδες αποθήκευσης που θα τη διασφαλίσουν.

Με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Μαρτίου,  το επενδυτικό ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, όπως αποτυπώνεται στις προτάσεις για 81 έργα αποθήκευσης (με αντλησιοταμίευση ή συσσωρευτές) συνολικής ισχύος 6.000 MW έργων και προϋπολογισμού 4,8 δισ. ευρώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού, καθώς και για 268 υβριδικά έργα (ΑΠΕ με αποθήκευση) περίπου 1 GW και προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Μιλάμε συνολικά για προτεινόμενες επενδύσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Από τα έργα για το διασυνδεδεμένο σύστημα είναι αδειοδοτημένα τα 12 (ισχύος 2,2GW) ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ για τα ΜΔΝ υπάρχουν 164 αδειοδοτημένα συνολικής ισχύος 600MW και ύψους επίσης 1,8 δις ευρώ.  Ανάμεσά τους και ορισμένα εμβληματικά, όπως της Τήλου, της Αστυπάλαιας κ.α.

Σε αυτό ακριβώς το πεδίο των υβριδικών έργων (ΑΠΕ με αποθήκευση) εξαιρετικά δραστήριος εμφανίζεται ο όμιλος συμφερόντων του Εμμ. Νικηφοράκη, έμπειρου στελέχους της αγοράς των ανανεώσιμων, καθώς ο ίδιος μιλούσε για αποθήκευση σε συνδυασμό με ΑΠΕ ήδη πριν μια δεκαετία.

Τις τελευταίες ημέρες, μέσω της εταιρείας Ακτίνα Κρήτης τροποποιήθηκαν πρόσφατες άδειες παραγωγής για 53 υβριδικά έργα, συνολικής ισχύος άνω των 82 MW. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά αφορούν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, αλλά «απλώνονται» και σε άλλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, η Χίος, η Κύθνος, η Σίφνος, η Σέριφος.

Πρόκειται για υβριδικούς σταθμούς που λειτουργούν με βάση φωτοβολταϊκά πάρκα, σε συνδυασμό με συσσωρευτές και η εγγυημένη ισχύς τους ξεκινά από τα 0,15 MW και φτάνει τα 12 MW (με φ/β 24 MW).

Η τροποποίηση των αδειών παραγωγής, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ, έγινε ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων και συγκεκριμένα από την κατηγορία «Χρηματοδότηση από Τρίτους» σε χρηματοδότηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που ασφαλώς έχει τη σημασία του.

Μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκαν ακόμη 15 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής ισχύος 250MW για την εταιρεία Dispatch Renewable Energy (Direen Α.Ε.). Τα έργα αφορούν τις περιοχές Γρεβενών, Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ μέτοχοι της Direen είναι η Δυτικός Μονοπρόσωπη με 99% και η Νικηφοράκης Εμμανουήλ και Σία Ε.Ε. (Helioaiolis) με 1%. Όπως έχει αναδείξει το newmoney, πρόκειται για εταιρίες με μακρά διαδρομή στο χώρο των ΑΠΕ, -η Δυτικός Μονοπρόσωπη από το 2006 και η Helioaiolis από το 2010-, με κεντρικό πρόσωπο τον Μανώλη Νικηφοράκη και με έργα μέσω θυγατρικών σε όλη την Ελλάδα.

Το ερώτημα που προκύπτει τόσο για αυτές, όσο και για αρκετές ακόμη εταιρείες είναι εάν συγκεντρώνουν τις άδειες για λογαριασμό τους ή στη βάση συμφωνιών  και κοινοπραξιών με μεγάλους ομίλους.

Πάντως οι εταιρείες συμφερόντων Νικηφοράκη διατηρούν ήδη συνεργασίες με ισχυρούς ξένους παίκτες όπως η EDF EN Hellas και η Siemens Gamesa, ενώ πρόσφατα η Δυτικός Μονοπρόσωπη υπέγραψε συμφωνία με την Enel Green Power Hellas για την ανάπτυξη έργων για λογαριασμό του πολυεθνικού ομίλου.