Ο τουρκικός όμιλος Kontrolmatik Technologies αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα του σχεδιαζόμενου εργοστασίου του που επικεντρώνεται στην αποθήκευση ενέργειας στις ΗΠΑ κατά 50%, χάρη στον νόμο (IRA), τον οποίο υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδια της νωρίτερα το 2022 για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου στις ΗΠΑ ειδικά για τους τομείς αποθήκευσης σταθερής ενέργειας σε κοινή και βιομηχανική κλίμακα, με μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) σειράς 280-305 Ah.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η επιλογή της τοποθεσίας ώστε η εγκατάσταση να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Kontrolmatic στις ΗΠΑ, Bahadir Yekti, ο οποίος ανέφερε το νέο νομικό πλαίσιο ως σημαντικό παράγοντα στην απόφαση αύξησης της προγραμματισμένης χωρητικότητας από 2GWh σε 3GWh.

«Εν μέσω της ισχυρής υποστήριξης και των κινήτρων που παρείχε ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού για την εγχώρια παραγωγή μπαταριών, αναθεωρήσαμε τα αρχικά επιχειρηματικά μας σχέδια για το εργοστάσιο ώστε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του σε 3 GWh. Έχουμε επίσης αρχίσει να σχεδιάζουμε το δεύτερο εργοστάσιό μας στις ΗΠΑ καθώς ξεκινάμε την κατασκευή του πρώτου», όπως είπε.

Το νομοσχέδιο παρέχει φορολογικά κίνητρα για τη χωροθέτηση της παραγωγής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ και, το πιο σημαντικό, εισάγει μια πίστωση φόρου επενδύσεων (ITC) για αυτόνομη αποθήκευση ενέργειας, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος κεφαλαίου του εξοπλισμού κατά 30% ή περισσότερο.

Η Kontrolmatik είναι ένας όμιλος υπηρεσιών μηχανικής, προμηθειών και κατασκευών (EPC) που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των βιομηχανικών εργασιών και των μεταφορών και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ESS).

Κατασκευάζει επίσης ένα νέο gigafactory LFP στην Τουρκία, το οποίο θα προσθέσει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις συναρμολόγησης ESS και παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Τα gigafactory του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής εγκατάστασης, διευθύνονται από τη θυγατρική Pomega Energy Storage Technologies. Συνολικά, η εταιρεία αναμένει να έχει 12GWh ετήσιας παραγωγικής ικανότητας έως το 2030 σε τέσσερις τοποθεσίες gigafactory – δύο στις ΗΠΑ και δύο στην Τουρκία, όπως αναφέρει το Energy Storage.com.

Διαβάστε ακόμα:

Οι φήμες για το Μ.Μ. και τον εκλογικό νόμο, ο μισθός της κυρίας Βρεττού και το ράλλυ (Ακρόπολις) της Ελλάκτωρ

Ιστορικό υψηλό με 697,25 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στην Ελλάδα

Zetland Capital: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το νέο Hilton Curio Collection – Από το 2023 στη Ρόδο