Μια αφανής μεν, αλλά «μεγατόνων», επιχειρηματική «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τις προγραμματισμένες και σχεδιαζόμενες επενδύσεις για τη δημιουργία των νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο.

Κοινό μυστικό στην αγορά αποτελεί, άλλωστε, ότι δύο είναι οι βασικοί παίκτες που διεκδικούν τον κύριο εξοπλισμό των νέων μονάδων, ο αμερικανικός κολοσσός General Electric από τη μία και ο γερμανικός κολοσσός Siemens Energy από την άλλη, με το… «ντέρμπι» στο 2-1 μέχρι στιγμής υπέρ των Αμερικανών.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη δρομολογηθεί τρία μεγάλα projects, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται άλλα έξι. Μιλάμε δηλαδή δυνητικά και στο βαθμό που όλα προχωρήσουν, για 9 νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος άνω των 7,2 GW και…επενδυτικής ισχύος άνω των 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας μια εξαιρετικά «υπολογίσιμη» αγορά για τους δύο πανίσχυρους ανταγωνιστές και όσους ακόμη πιθανά να προκύψουν στην πορεία. Και τούτο καθώς ο κύριος εξοπλισμός που περιλαμβάνει τον αεριοστρόβιλο, τις συνοδευτικές υποδομές και το συμβόλαιο συντήρησης αφορά το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης.

Οι «κλειδωμένες» νέες μονάδες

Η Mytilineos είναι εκείνη που μπήκε πρώτη στο χορό, με τη νέα μονάδα στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, με αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας στις αρχές του 2022.

Πρόκειται για μονάδα ισχύος 826 MW στην οποία έχει ήδη εγκατασταθεί ο 9HA.02 της General Electric, που είναι ο πιο σύγχρονος και πλέον αποδοτικός αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη, με απόδοση 63,5%, ενώ η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της GE, είναι ο πρώτος τύπου «H» που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, και προβλέπεται ότι η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά MWh σε αντίθεση με τις λιγνιτικές μονάδες που παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά MWh, δηλαδή 6 φορές παραπάνω.

Στην ίδια επιλογή, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου που πριν λίγες ημέρες υπέγραψε με την General Electric, τις συμβάσεις για την προμήθεια και την μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού για την δική της μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.

Η «ναυαρχίδα» της Siemens

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται, την ίδια ώρα, η κοινή επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, -μέσω της εταιρείας «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»-, για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Δεδομένης της αδειοδοτικής ωριμότητας του project, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους με στόχο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα είναι η δεύτερη που θα μπει στην «πρίζα» μετά της Mytilineos, αλλά και η μεγαλύτερη σε ισχύ από όσες προγραμματίζονται μέχρι τώρα.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, -στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμία, οι Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-, ανέθεσε την κατασκευή του σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας για το βασικό εξοπλισμό με τη Siemens Energy.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η συμφωνία με τη Siemens Energy αφορά την τοποθέτηση της «ναυαρχίδας» του γερμανικού ομίλου και συγκεκριμένα τον πρώτο HL-class gas turbine που θα έρθει στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Η μονάδα θα διαθέτει έναν αεριοστρόβιλο SGT5-9000HL, έναν ατμοστρόβιλο SST5-5000, μια γεννήτρια SGen5-3000W για τον αεριοστρόβιλο, μια γεννήτρια SGen5-1200A για τον ατμοστρόβιλο, την γεννήτρια ανάκτησης θερμότητας και το σύστημα ελέγχου SPPA-T3000.

Οι άλλοι παίκτες και πόσες χωράει το Σύστημα

Εκτός από τις τρεις παραπάνω «κλειδωμένες» μονάδες, αντίστοιχα πλάνα έχουν εξαγγείλει και οι άλλοι βασικοί παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Η Elpedison δρομολογεί την δημιουργία νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο βρίσκεται υπό ανάπτυξη ενώ η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει στα σκαριά δύο μεγάλα τέτοια projects. Το ένα αφορά τη μελλοντική (πριν το 2025) μετατροπή της υπό κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V σε φυσικού αερίου με αύξηση της ισχύος της στα 1.000 MW (από 660 MW). Το δεύτερο, αφορά ουσιαστικά την αντικατάσταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, με νέα ισχύος 665 MW.

Παράλληλα, η ElvalΗalcor έχει επίσης δρομολογήσει την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου και ισχύος 651 MW στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Θίσβη Βοιωτίας, ωστόσο εκκρεμεί η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. ‘

Άδεια για αντίστοιχη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 660 MW στην περιοχή της Λάρισας έχει εξασφαλίσει και ο Όμιλος Καράτζη, ο οποίος φέρεται να έχει συζητήσεις με πιθανούς συμμάχους προκειμένου να προχωρήσει το project.

Για τη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας σχεδιάζεται άλλη μια μονάδα φυσικού αερίου και μάλιστα ισχύος 870 MW, η οποία προστέθηκε στη «λίστα» το καλοκαίρι μετά από σχετική άδεια που χορήγησε η ΡΑΕ. Πρόκειται για το φιλόδοξο πλάνο που προωθεί η νεοιδρυθείσα εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», με μέτοχο την κυπριακή Clavenia Limited. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε στις 30 Μαρτίου, τη θέση του Προέδρου είχε αναλάβει ο γνωστός από το παρελθόν Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin ως Αντιπρόεδρο και τον Δημήτρη Μπαλάση ως μέλος. Στο τωρινό Δ.Σ. Πρόεδρος είναι ο Rotem Ben Horin και μέλη οι Δ. Μπαλάσης και Δ. Αντωνίου.

Το βέβαιο είναι ότι το Σύστημα δεν «χωράει» όλες αυτές τις μονάδες φυσικού αερίου κι έτσι εκτιμάται ότι κάποιες τελικά δεν θα προχωρήσουν. Ακόμη κι έτσι, όμως, η Ελλάδα αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους δύο μεγάλους «μονομάχους» General Electric και Siemens…