Το πρώτο μεγάλο deal στο χώρο της ενέργειας μετά τις εκλογές του Ιουνίου επισφραγίζει η επισημοποίηση της πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas στην Macquarie έναντι τιμήματος που πληροφορίες προσδιορίζουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των μετοχών της εταιρείας με απόφαση του Ιταλικού μάνατζμεντ που ήρθε ως επιστέγασμα ενός γενναίου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων και βελτιστοποίησης του ισολογισμού της, είναι πλέον θέμα ημερών (ή και ωρών) η ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας που προικίζει το Αυστραλιανό fund με ένα χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας άνω από 500 MW. Αυτομάτως ανεβάζει δηλαδή την θέση των Αυστραλών στη αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, στην  οποία έχουν ήδη αναπτύξει ένα ικανοποιητικό βηματισμό μέσω της αμιγώς πράσινης θυγατρικής τους CERO Generation.

Η συμφωνία ακολουθεί την αντίστοιχη εξαγορά της θυγατρικής της Enel στην Αυστραλία από την Κινεζική Inpex έναντι τιμήματος 400 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με την εταιρεία υπήρξε κοινή αφετηρία καθώς μαζί με την ελληνική, η μητρική επέλεξε να διατηρήσει στο διεθνές χαρτοφυλάκιό της με το μοντέλο της συνεπένδυσης με τρίτους (Stewardship).

Η πώληση του 50% δεν μεταβάλλει την σύνθεση του ελληνικού μάνατζμεντ που θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Αυστραλούς θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία και θα εκλεγεί καινούριο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και πρόσωπα του νέου μετόχου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για συμφωνία επαναγοράς (call option) κάποιων μετοχών από την πλευρά των Ιταλών σε ένα εύλογο διάστημα  5 έως 7 ετών που μένει να επιβεβαιωθεί.

Πέρσι το καλοκαίρι, η ENEL ανέθεσε στην BNP να προχωρήσει σε διερεύνηση αγοράς για την πώληση της ENEL Green Power Hellas. Υπήρξε όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από στρατηγικούς  αγοραστές  μεταξύ άλλων από το private equity fund CVC Capital Partners, το ΚΚR και την Blackrock.

Όμως οι διαπραγματεύσεις πέρασαν από πολλά στάδια και φίλτρα πριν καταλήξουν σε τελική συμφωνία με τους Αυστραλούς ενώ μικρή καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του ντιλ εκτιμάται ότι έφερε η αλλαγή του Ιταλικού μάνατζμεντ μέσα στην Άνοιξη.

Η Enel Green Power  διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταικοί σταθμοί και 19,3 MW  υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Mάλιστα η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου  φωτοβολταϊκό πάρκου της ισχύος 84 MW διαθέτοντας παράλληλα ένα pipeline έργων 5 έως 6 GW που είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Για τους Αυστραλούς η απόκτηση του 50% της εταιρείας αποτελεί την δεύτερη μεγάλη επενδυτική απόφαση της Macquarie στην Ελλάδα, μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Έχουν προηγηθεί  η  διείσδυση της θυγατρικής CERO Generation με ένα πλάνο ανάπτυξης χαρτοφυλακίου ισχύος 3 GW  αλλά και η  διεκδίκηση σημαντικών assets από υποδομές όπως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού αλλά και το 20% του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής του ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζο.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ένα ακόμη σφυρί για τα «Super Market Καρυπίδη»

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Η Εφη και οι καρικατούρες, ο Ραφήνας και τα ντελικατέσεν, ο Ντζανάτος περί άλλων τυρβάζει για το Λουτράκι και η Ellinghton θολώνει (ως συνήθως) τα νερά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ