Ένα ακόμη σφυρί και μάλιστα ιδιαίτερα… βαρύ κατά της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», πιο γνωστή ως Super Market Καρυπίδη, αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Έρχεται μετά από αρκετά σφυριά που χτύπησαν τα προηγούμενα χρόνια για διάφορα καταστήματα της πτωχευμένης εταιρείας και αφορά τις κεντρικές αποθήκες της στο Λάκκωμα Χαλκιδικής που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και τιμή εκκίνησης 953.000 ευρώ.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 21.665 τ.μ. , με τα επ αυτού βιομηχανικά κτίρια με επιφάνεια χώρων κύριας χρήσης 4.123,96 τ.μ. και χώρων βοηθητικής χρήσης 1.060,17 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Κρυονέρι ή Ξηροκώμη» της κτηματικής περιοχής Λακκώματος Χαλκιδικής.

Το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη 95 μέτρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και 100 μέτρων σε αγροτικό δρόμο που είναι κάθετος στην Εθνική οδό, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο βιομηχανικά κτίρια υπό στοιχεία Α και Β τα οποία αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Τα κτίσματα είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές και επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου.

Η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου είναι η συνήθης της εποχής τους και ο βαθμός συντήρησής τους μέτριος έως κακός.

Το Κτίριο Α αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 403,19 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 1.487,45 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μάρμαρο, όροφο επιφάνειας 250,96 τ.μ. και διαθέτει χώρους γραφείων και δάπεδα από μάρμαρο.

Το Κτίριο Β αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 656,98 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 2.087,08 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μάρμαρο, όροφο επιφάνειας 298,20 τ.μ. και διαθέτει χώρους γραφείων, αποθήκη – αρχείο, δύο χώρους λουτρών και δάπεδα από μάρμαρο.

Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και διαθέτει περιμετρική περίφραξη με τοιχίο από μπετόν, μεταλλικά κιγκλιδώματα και δύο θύρες οχημάτων εισόδου – εξόδου. Τα παραπάνω ακίνητα χρησιμοποιούνταν ως κεντρικές αποθήκες των εμπορευμάτων της εταιρείας.

Η εξαγορά, το «κανόνι» και τα σφυριά

Τον Μάρτιο του 2014 η εταιρεία «Karipidis Bros», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Καρυπίδη και βασικό αντικείμενο την κατασκευή παλετών, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», δηλαδή τη δεύτερη μετά τη Μασούτης ισχυρότερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα, η οποία διέθετε δίκτυο 150 καταστημάτων.

Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η συμφωνία franchise λύθηκε εξαιτίας του ναυαγίου της «Μαρινόπουλος» που εξελίχθηκε σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα η «Μαρινόπουλος» πριν βαρέσει το κανόνι των 1,32 δισ. ευρώ, εμφανιζόταν πρόθυμη να διαγράψει χρέη ύψους 103,83 εκατ. ευρώ της «Super Market Καρυπίδη».

Συγκεκριμένα, στην αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδη στις 20 Μαΐου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών περιλαμβανόταν ιδιωτικό συμφωνητικό με την Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ, βάσει του οποίου η δεύτερη διαγράφει το 80% των οφειλών της Καρυπίδης, δηλαδή 83 εκατ. από σύνολο 103,83 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 20,76 εκατ. προβλεπόταν η μεταβίβαση 20 καταστημάτων της.

Σημειώνεται ότι τα χρέη της εταιρείας «Super Market Καρυπίδη» έφταναν τα 174 εκατ. με τα 117 εκατ. να αφορούν τους προμηθευτές και τον Μαρινόπουλο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, ενώ ακολουθούσε το ΙΚΑ (με 28,2 εκατ.), το Δημόσιο (με 22 εκατ.), κ.α.

Ακολούθησαν κάποιες επαφές με την Market In της οικογένειας Ράμμου που ενδιαφερόταν για την εξαγορά ορισμένων καταστημάτων της «Super Market Καρυπίδη», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, η αλυσίδα κατέρρευσε με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και ενώ την ίδια στιγμή ο Θ. Καρυπίδης αναλάμβανε τα ηνία της ΠΑΕ Άρης.

Τελικά, στις 2 Απριλίου 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε πτώχευση την «Super Market Καρυπίδη», ορίζοντας χρόνο παύσεως των πληρωμών την 31-03-2017 και διατάσσοντας τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας.

Έκτοτε ακίνητα της εταιρείας βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί, με επισπεύδουσα συνήθως την σύνδικο πτώχευσης. Το πιο πρόσφατο χτύπησε στις 24 Μαρτίου 2023 για ένα κατάστημα στην Κοζάνη που αν και βγήκε με μειωμένη την τιμή εκκίνησης στις 169.125 ευρώ, έμεινε στα αζήτητα.

Διαβάστε ακόμη:

AΠΕ: Γεγονός το πρώτο ενεργειακό deal μετά τις εκλογές – Στην Macquarie το 50% των μετοχών της Enel Green Power Hellas

Η Εφη και οι καρικατούρες, ο Ραφήνας και τα ντελικατέσεν, ο Ντζανάτος περί άλλων τυρβάζει για το Λουτράκι και η Ellinghton θολώνει (ως συνήθως) τα νερά

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ