Με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτήσει μέχρι το τέλος Απριλίου ο τομέας της πράσινης ενέργειας την ελάφρυνση των καταναλωτών από τα βάρη του ενεργειακού κόστους.

Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υπολογίζοντας το όφελος που προέκυψε για τα νοικοκυριά από την λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του τελευταίου Δελτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προκύπτει ότι για τον Οκτώβριο του 2021 που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το όφελος αυτό ανήλθε σε 114 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ της μέσης τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς που ήταν κατά το προαναφερόμενο διάστημα 204 €/MWh από τη μέση αποζημίωση των αιολικών πάρκων.

Με προβολή των στοιχείων αυτών για το πρώτο τετράμηνο του 2022, εφόσον η ενεργειακή κρίση διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τις τιμές του Οκτωβρίου 2021, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων εκτιμάται από την ΕΛΕΤΑΕΝ ότι θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ για το επτάμηνο, υπολογίζοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο (114Χ7=798 εκ. ).

Για την συνεισφορά του ΕΛΑΠΕ στη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Όπως είπε αυτό που επιδιώκει η πολιτεία είναι ένα δυναμικό σχήμα που να μετακυλίει τα πλεονάσματα ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα ρύπων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι εκτιμώμενες ετήσιες εισροές του ΕΛΑΠΕ είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, χρήματα με τα οποία αποζημιώνονται τα έργα ΑΠΕ με εγγυημένες ταρίφες.

Από τον «κουμπαρά» αυτό, τα 600 εκ. προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα δικαιώματα των ρύπων προέρχονται αντίστοιχα έσοδα ύψους περίπου 1 δισ. τα οποία καθορίζουν οι τιμές των CO2. Τα χρήματα αυτά έχουν περιοριστεί δραστικά και τείνουν να μηδενιστούν για να συνδράμουν το ΤΕΜ. Και υπάρχουν έσοδα και από το χονδρεμπορικό κόστος που είναι συνάρτηση των χονδρεμπορικών τιμών.

Με βάση την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπεί θα παράγει το 2022 περίπου 17 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες θα αποζημιωθεί κατά μέσο όρο με περίπου 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από την αποζημίωση αυτή, περί τα 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα προέλθουν από το ΕΤΜΕΑΡ. Επομένως, θα πρέπει να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από την χονδρεμπορική τιμή ώστε το υπόλοιπο να αποτελεί πλεόνασμα.

Ο κ. Δαγούμας εκτιμά ότι αν οι χονδρεμπορικές τιμές παραμείνουν στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (χθες είχαμε άνοδο στα 274,63 ευρώ/MW), τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Αν υπολογίσουμε και τα επιπλέον έσοδα από τους ρύπους ύψους 1 δισ. ευρώ, το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα μπορεί να διαχειριστεί συνολικά 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών.