Ραπανάκια, ρόκα, ντομάτα, όσπρια έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία σε δείγματα σεληνιακού εδάφους, ενώ ακόμα και ψάρια έχουν εκτραφεί σε συνθήκες όμοιες με αυτές της Σελήνης… Η επιστημονική κοινότητα επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να προχωρήσει στην καλλιέργεια λαχανικών, και όχι μόνο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα παροχής φρέσκων τροφίμων για τις ανθρώπινες αποικίες του μέλλοντος στο Διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα ερευνητών από το Κεντ, τεκμηρίωσε ότι είναι εφικτή η καλλιέργεια τσαγιού σε σεληνιακό έδαφος.

Οι επιστήμονες σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής τσαγιού Dartmoor Tea στη Μεγάλη Βρετανία, τη Lightcurve Films και την Europlanet, τοποθέτησαν από τη μία δενδρύλλια τσαγιού σε προσομοίωση χώματος της Σελήνης και του Άρη καθώς και σε συνθήκες που παραπέμπουν σε εκείνες του Διαστήματος, ενώ από την άλλη δενδρύλλια σε συμβατικό χώμα.

Έπειτα από παρατήρηση τους για αρκετές εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα φυτά τσαγιού σε σεληνικό έδαφος όχι μόνο απέκτησαν ρίζες, αλλά είχαν σταθερή ανάπτυξη ανάλογη με όσα είχαν φυτευτεί σε συμβατικό χώμα. Αντίθετα, τα φυτά σε προσομοιωμένο έδαφος του Άρη δεν είχαν την ίδια τύχη.

Παρότι στόχος των ειδικών είναι να απαντήσουν στο ερώτημα αν μπορούν να καλλιεργηθούν τρόφιμα στη Σελήνη (και τον Άρη), οι ερευνητές παράλληλα με τέτοιου είδους μελέτες διερευνούν κατά πόσο φυτά και λαχανικά αντέχουν σε σκληρές συνθήκες και εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Τη στιγμή δε που η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδρά στην ποιότητα του χώματος, η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα αν και πώς είναι δυνατή η μετατροπή ενός άγονου εδάφους σε γόνιμο περιβάλλον.

Η ομάδα θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο πρώτο εργαστήριο διαστημικής γεωργίας της Ευρώπης στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας αυτή την εβδομάδα.

Όπως σχολίασε ο καθηγητής Νάιτζελ Μέισον που συμμετείχε στη μελέτη, όταν αναλογιζόμαστε την πιθανή εγκατάσταση του ανθρώπου στο Διάστημα και τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη ή τον Άρη, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλει απάντηση είναι “τι θα τρώνε οι άνθρωποι;”.

«Αυτά τα πειράματα αποκαλύπτουν ότι τα χερσαία φυτά όπως το τσάι μπορούν να καλλιεργηθούν σε σεληνιακά εδάφη μέσα σε σεληνιακά θερμοκήπια, επιτρέποντας στους κατοίκους τέτοιων βάσεων κάποιο βαθμό αυτονομίας και πρόσβασης σε φρέσκα τρόφιμα. Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια της έρευνας για τη διαστημική γεωργία, αλλά είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ίσως μπορέσουμε να παρέχουμε πρόσβαση στη μεγάλη βρετανική παράδοση του διαλείμματος για τσάι», πρόσθεσε.

Για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» έκανε λόγο η Σάρα Λόπεζ-Γκομογιόν, εκ των ερευνητριών, συμπληρώνοντας πως μετά την επιτυχή καλλιέργεια τσαγιού σε σεληνιακό έδαφος, επόμενο βήμα είναι να κατανοηθεί καλύτερα η φυσιολογία του φυτού υπό αυτές τις συνθήκες, ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξή του.

Επιπλέον, η εμπειρία αυτή λειτουργεί σαν οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά αντιμετωπίζουν στρεσογόνες συνθήκες, όχι μόνο στο Διάστημα, αλλά και στη Γη, με στόχο την εφαρμογή τεχνικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Διαβάστε ακόμη 

JP Morgan: H Ελλάδα κορυφαία επιλογή στα ομόλογα, με ισχυρά θεμελιώδη (γραφήματα + πίνακες)

Πιερρακάκης: Φέρνουμε τρεις σημαντικές αλλαγές με στόχο να ανοίξουν και άλλα κλειστά ακίνητα (vid)

Villa Beach Rock: Η εμπειρία σε μια εντυπωσιακή βίλα στο Ακρωτήρι της Κρήτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα