Ανεβάζει τον πήχη των επερχόμενων επενδύσεών του στις ελληνικές ΑΠΕ ο γερμανικός όμιλος BayWa r.e.

Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney τον περασμένο Μάιο, έχει ήδη ιδρύσει σειρά θυγατρικών εταιρειών στη χώρα μας, ενώ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για τρία τουλάχιστον μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 765 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρεία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς.

Η δεύτερη βεβαίωση, -μέσω της εταιρείας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ η τρίτη, -μέσω της εταιρείας Iliako Power V-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 250,0575 MW στη θέση Βέρμιο ΤΕΚΕ, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Βέροιας, Ελλησπόντου και Νάουσας.

Για αυτή την τρίτη άδεια υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο αίτηση της εταιρείας για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την επέκταση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης, η οποία, προ ημερών, έλαβε το «πράσινο φως» της ΡΑΕ.

Ο γερμανικός όμιλος ξεκίνησε τη δημιουργία θυγατρικών βραχιόνων στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2019, με την Iliako Power I και στη συνέχεια ιδρύθηκαν άλλες οκτώ παρόμοιες εταιρείες, με πιο πρόσφατες τις Iliako Power VIII και Iliako Power ΙΧ, που συστάθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, με διαχειριστές τους Philipp Alexander Kunze και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο.

Ο γερμανικός όμιλος που έχει παρουσία σε 28 χώρες, με έργα εγκαταστημένης ισχύος 4 GW και υπό διαχείριση και εξέλιξη 10 GW, διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα, -σε Αθήνα και Λάρισα-, ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον του και στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Έχει ήδη ολοκληρώσει 6 πλωτά φωτοβολταϊκά projects στην Ολλανδία, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται 11 τέτοια έργα σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, ισχύος 181 MW. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θέτει ως στόχο να προσθέσει 500MW σε πλωτά έργα τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τομέα που τώρα ανοίγει και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον του ομίλου της BayWa r.e θεωρείται δεδομένο.

Ποια είναι η BayWa r.e.

Η BayWa r.e. ανήκει στο BayWa Group, έναν ισχυρό γερμανικό πολυεθνικό όμιλο με έσοδα 17,2 δις ευρώ, που ιδρύθηκε το 1923 στο Μόναχο και έχει ως βασικούς πυλώνες το εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις υπηρεσίες στην αγορά γεωργίας, ενέργειας και δομικών υλικών. Ο τομέας ενέργειας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ομίλου, με όλες τις δραστηριότητες για τις ΑΠΕ συγκεντρωμένες στην BayWa r.e. η οποία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών έργων και υπηρεσιών.

Πριν λίγες ημέρες η BayWa r.e. μαζί με την Elicio, προεπελέγησαν για τη συμμετοχή στον μεγάλο διαγωνισμό για το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο εμπορικής κλίμακας, ισχύος 250 MW, που θα αναπτυχθεί νότια της Βρετάνης, Γαλλία.