Ήταν πριν τρία περίπου χρόνια όταν η MET Group έκανε την είσοδό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αρχικά μέσω της εγγραφής της εταιρίας “MET Energy Trading Bulgaria EAD” στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ «υπό την ιδιότητα της ως νομικό πρόσωπο το οποίο προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά φυσικού αερίου». Τον Μάρτιο του 2020 ο όμιλος μέσω της MET Holding AG έδωσε το «παρών» ανάμεσα στους εννέα μνηστήρες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πέρασε μαζί με άλλους έξι ομίλους και κοινοπραξίες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Η MET Group όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά τον Δεκέμβριο του 2020, μετά την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της MET Energy Trading Bulgaria EAD.

Πριν λίγες ημέρες, στις 8 Μαρτίου ο αυστριακός βραχίονας της MET Austria Energy Trade GmbH υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW.

Από αυτές, καθώς και άλλες κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει γίνεται φανερό ότι ο πολυσχιδής ενεργειακός όμιλος που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας, διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Ο όμιλος, η αφετηρία και η επέκταση

Η MET περιγράφεται ως μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, με βασικές δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, που επικεντρώνεται στη χονδρική, το εμπόριο και τις πωλήσεις commodities, καθώς και σε ενεργειακές υποδομές και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαθέτει παρουσία σε 13 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία) και δραστηριοποιείται άμεσα και έμμεσα σε 28 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και σε 23 international trading hubs, ενώ ο τζίρος της το 2020 έφτασε τα 11,2 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου ξεκίνησαν στην Ουγγαρία το 2007, εστιάζοντας στον τομέα χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Το 2014, εξαγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Dunamenti στην Ουγγαρία, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και τέσσερα χρόνια μετά μετατράπηκε σε εταιρεία διαχείρισης.

Το 2020, η Keppel Infrastructure απέκτησε μερίδιο 20% και οι δύο πλευρές συνήψαν στρατηγική συνεργασία για την από κοινού διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Ο Ούγγρος «πρωταγωνιστής»

Κεντρικό πρόσωπο της MET Group είναι ο Ούγγρος Benjamin Lakatos που έχει διαγράψει ένα εντυπωσιακό success story. Ο Lakatos, μετά τις σπουδές του στα οικονομικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, παίζοντας ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά μέχρι το 2001 που μπήκε στην κρατική πετρελαϊκή της Ουγγαρίας MOL, στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών όπου αναρριχήθηκε γρήγορα στη θέση του αντιπροέδρου της MOL Upstream Acquisitions. Με την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς άδραξε τη μεγάλη ευκαιρία και προχώρησε στην ίδρυση της ΜΕΤ, με τη συμμετοχή (40%) της MOL και άλλων επενδυτών. Το Μάϊο του 2018, όμως, ο Lakatos, με «όχημα» τη MET Capital Partners και με χρηματοδότηση από την ING Bank, εξαγόρασε τα ποσοστά της MOL και της WISD Holding, αποκτώντας το 80% της ΜΕΤ Group.

Στη συνέχεια ο 47χρονος επιχειρηματίας επιβεβαίωσε, στην κυριολεξία, το όνομά του-, που στα ουγγρικά, τη μητρική του γλώσσα, σημαίνει «κλειδαράς»-,και «ξεκλείδωσε» αρκετές δύσκολες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι ποντάρει και στην Ελλάδα.

«Βλέπει» ευκαιρίες και ποντάρει στο LNG

Ο Lakatos είναι βαθύς γνώστης της βαλκανικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, και εδώ διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες.

Ο βραχίονας της MET Energy Trading Bulgaria EAD, με τον οποίο εισήλθε αρχικά στη χώρα μας, αν και ιδρύθηκε το 2017 είναι από πιο ισχυρούς του ομίλου καθώς «εκπροσωπεί» τη ΜΕΤ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εστιάζοντας στην αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά της περιοχής μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και σε στενή συνεργασία με άλλες θυγατρικές του. Υπό τη «σκέπη» του MET Group λειτουργούν 28 εταιρίες με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και LNG, την ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο, το LPG, τις ενεργειακές υποδομές, ενώ πλέον έχει μπει και στις ΑΠΕ. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «ο Όμιλος MET θεωρεί την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως βασικό μέρος της επιχειρηματικής του στρατηγικής στο μέλλον», δηλώνοντας «ενεργός παίκτης στην πράσινη μετάβαση».

Παράλληλα,- και τώρα πολύ περισσότερο λόγω των ανατροπών που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία-, διαβλέπει ότι οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, με αρκετά νέα έργα να είναι σε εξέλιξη και άλλα να προγραμματίζονται. Στα reports της ΜΕΤ ανάμεσα στους επόμενους «στόχους» περιλαμβάνονται σαφώς και οι νέοι τερματικοί σταθμοί LNG στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Όμιλος θα είναι «παρών» και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο φάσμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.