Τους δικούς της νόμους και κανόνες συνεχίζει να εφαρμόζει η περιοχή της Κρήτης, αναστέλλοντας όχι μόνο τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων αλλά μπλοκάροντας και την νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Μετά το βέτο που ασκήθηκε στην περιοχή της Ελούντας και της Ιεράπετρας εναντίον της κατεδάφισης  τελεσίδικων πρωτοκόλλων, σειρά παίρνει ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος μπλοκάρει την νομιμοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, σταματώντας την επιβολή προστίμων μέχρι να έρθει σχετική ρύθμιση τακτοποίησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Η κατηγορία 5, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις καθώς και κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια έχει σταματήσει τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων εδώ και μια τετραετία και από τότε υπάρχουν ισχυρές πιέσεις τόσο του τεχνικού κόσμου όσο και ιδιωτών η ρύθμιση αυτή να επανέλθει.

Σχετική άσκηση έχει γίνει σύμφωνα με πληροφορίες και στο υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την τύχη των αυθαιρέτων αυτών.

Το βέβαιο όπως υποστηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα συμπεριληφθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο που θα αφορά πλήθος διατάξεων  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης αλλά και τις νέες ρυθμίσεις που θα διέπουν τις διαδικασίες κατεδάφισης.

Ωστόσο, από το ΥΠΕΝ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επεξεργασία σχετικών ρυθμίσεων σε επόμενο στάδιο χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση ούτε για την δομή της ρύθμισης αυτής αλλά ούτε για το χρόνο που θα εφαρμοστεί.

Ο Δήμος Ηρακλείου δικαιολογεί την ιδιότυπη απόφασή του, επικαλούμενος το μεγάλο αριθμό παράνομων κτιρίων στην πόλη του, τα οποία όπως υποστηρίζει δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση και απειλούνται με δυσθεώρητα πρόστιμα.

Επιστολή ΤΕΕ Κρήτης

Την ώρα που ο δήμος Ηρακλείου σηκώνει «σκόνη» για τα αυθαίρετα της πόλης, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με επιστολή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ Θόδωρο Σκυλακάκη αλλά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη και την Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ Μαρία Κοζυράκη, ζητά επιτακτικά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Όπως επισημαίνει, η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λίμνης, αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να κατεδαφίζονται, οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους.

Το ΤΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς να δοθεί νέα παράταση, με σκοπό την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.

“Οι καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας, ιδίως στις μεγάλες παραλίες της Κρήτης είναι μία πραγματικότητα ετών. Κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος ανομίας (που στην πράξη περιορίζει τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου), όπως και αυτή των τελευταίων ετών με τις τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης-απομάκρυνσης παράνομων χρήσεων και εγκαταστάσεων, φαίνεται να παρουσιάζει αντιδράσεις από πολίτες, επιχειρηματίες (παρανομούντες ή μη) και να προσκρούει στην άρνηση αποδοχής του νόμου από κάποιους  ευρισκόμενους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με 4 τροπολογίες το μπλόκο

Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια η ίδια η πολιτεία έχει αρκετές φορές αυτοαναιρεθεί, πιθανότατα μετά από έντονες πιέσεις, επιχειρώντας να δώσει ασυλία ή παράταση ζωής σε εκατοντάδες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές με πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλό ή παραλία.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει σε διάστημα τριών μόλις ετών (από το 2021 έως το 2023), εκδόθηκαν τέσσερις τροπολογίες σε ΦΕΚ που ανέστειλαν οριζόντια όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία (αλλά και σε όχθες, παρόχθιες ζώνες, υδάτινα στοιχεία, πυθμένα και υπέδαφος βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας κ.α.) με βασικό αιτιολογικό την αδυναμία των υπηρεσιών διοίκησης να ανταποκριθούν σε πολεοδομικά θέματα, λόγω της πανδημίας του Covid.

Σήμερα, όπως αναφέρει το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, το υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου επιχειρεί να επαναφέρει τους παλαιούς αιγιαλούς στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, η χώρα μας αρνείται να κυρώσει το «Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης» στη σύμβαση της Βαρκελώνης  και  συνεχίζει την παράδοση των παραλιών σε επιχειρηματίες λόγω COVID, για ανάπτυξη περαιτέρω ομπρελοκαθισμάτων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοσίου χώρου.

Εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης άνω της 10ετίας στους Νομούς  Λασιθίου και Ηράκλειου κυρίως για αυθαίρετες κατασκευές ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης (πέργκολες, δάπεδα, σκαλιά, τοιχία, στέγαστρα) αναστέλλονται και υπάρχει η πιθανότητα να μην εκτελεστούν ποτέ.

Πάνω από 380 πρωτόκολλα κατεδάφισης

Σήμερα, όπως αναφέρει το ΤΕΕ στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 380 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η ιστορική αναδρομή δείχνει ότι μέχρι και το 2015 δεν προκύπτει από στοιχεία να εκτελούνταν κατεδαφίσεις, ενώ το 2016 ξεκίνησαν να εκτελούνται κάποιες  με τους ελάχιστους πόρους που ήταν διαθέσιμοι εκείνη την εποχή.

Την τριετία 2019 με 2021 βρέθηκε η χρηματοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και έγινε η επιλογή αναδόχου. Και ενώ το 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, σειρά τροπολογιών αναστολής των κατεδαφίσεων δεν επέτρεψαν την ουσιαστική εφαρμογή του νομικού πλαισίου και κατεδαφίσεις στην Ανατολική Κρήτη έγιναν μόνο σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (Νήσος Χρυσή, Καρτερός, ρέματα κ.α).

Πέρσι τον Μάρτιο κατεδαφίστηκαν 18 αυθαίρετα στην παραλία στο Σίσι και 2 στον αρχαιολογικό χώρο Μπούφο Σισίου.

«Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ηχηρή παύση. Οι κατεδαφίσεις στην Ελούντα αναβλήθηκαν αφού το Πρωτοδικείο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων (ενδεικτικά έως τον Απρίλιο του 2024), ενώ στην Ιεράπετρα ζητείται εμφατικά τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τις τοπικές αρχές άλλη μία αναστολή μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν».

Ως επιχειρηματολογία υπέρ των αναστολών προβάλλονται ποικίλες αιτιάσεις, με κύριες την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών, την αισθητική υποβάθμιση τους από τις καθαιρέσεις, την οικονομική βλάβη στις επιχειρήσεις, τη διαχείριση των μπάζων και πολλά άλλα.

Τα επιχειρήματα για τις αναστολές αυτές μάλιστα ενισχύονται με “τυπικά” αιτήματα επαναχάραξης αιγιαλού και συνολικής ανάπλασης παραλιακών μετώπων.

Είναι αναγκαίο, καταλήγει η επιστολή άμεσα η πολιτεία να εφαρμόσει το νόμο, τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης τηρώντας συνεπή στάση, καθώς  η επίκληση της όποιας εξομοίωσης τμημάτων παραλίας σε ζώνες λιμένα και οι μετέπειτα διαδικασίες ανάπλασης των  περιοχών αυτών, έχουν ως προϋπόθεση την καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών.

Διαβάστε ακόμη

Eugenio Tornaghi (Nexi Ελλάδος): «Στόχος να γίνουμε κυρίαρχος παίκτης στην εγχώρια αγορά»

ΑEGEAN: Οι καταλύτες της ανάπτυξης το 2024 – Oι πρώτες εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση

Πλειστηριασμοί: Η «επιστροφή» του «Εμμαούς» με 4 σφυριά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ