Ένα… comeback αρκετά εντυπωσιακό κάνει στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το «Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον η Ανάστασις του Χριστού», με τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς», που εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την τελευταία διετία πολλά ακίνητά του βγαίνουν στο σφυρί.

Έτσι, για αύριο Παρασκευή 15 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί τέσσερις πλειστηριασμοί για ισάριθμες ιδιοκτησίες του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions.

Όσον αφορά τον Πολύγυρο αναμένεται να βγουν:

-Ένα κατάστημα ισογείου, με πρόσοψη επί της οδού Στρατή Μυριβήλη, αποτελούμενο από έναν ενιαίο χώρο 614,37 τ.μ., στον οποίο στεγάζονται χώροι ιατρείων, χώροι αναμονής και διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και πέντε W.C. εξυπηρετήσεως κοινού, προσωπικού και ιατρών.

-Ένας ενιαίος αποθηκευτικός χώρος υπογείου οικοδομής, εμβαδού 480 τ.μ. που επικοινωνεί δια εσωτερικής κλίμακας μετά του ισογείου καταστήματος,

Οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι 304.000 ευρώ για το κατάστημα και 92.000 ευρώ για τον αποθηκευτικό χώρο και αντιστοιχούν στο 80% της αρχικής τιμής καθώς έχει προηγηθεί κι άλλος άγονος πλειστηριασμός.

Όσον αφορά το Κορδελιό, πρόκειται για έναν υπόγειο όροφο, επιφάνειας 751,55 τ.μ., καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 677,76 τ.μ., τα οποία επικοινωνούν με εσωτερική κλίμακα, αποτελώντας ένα οργανικό σύνολο.

Το εν λόγω κατάστημα καταλαμβάνει όλο τον ισόγειο χώρο πολυώροφης οικοδομής, κατασκευής του 1978, που βρίσκεται στο εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια του Δήμου Ελευθέριου – Κορδελιού στον συνοικισμό Νέο Κορδελιό επί της οδού Στυλιανού Ζερβίδη.


Το ισόγειο κατάστημα και το υπόγειο (αποθήκη) θα βγουν επίσης μέσω δύο πλειστηριασμών με τιμές πρώτης προσφοράς 273.600 ευρώ και 42.600 ευρώ αντίστοιχα.

Η… προϊστορία

Η φήμη του «Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Ανάστασις του Χριστού» με τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς» είναι ιδιαίτερα πλούσια. Καταρχάς από το παρελθόν καθώς το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αν και «ιερό ησυχαστήριο» διέθετε ακίνητη περιουσία, που θα ζήλευαν και οι… ΑΕΕΑΠ.

Στη συνέχεια, υπήρξαν διάφορες «σκιές» σχετικά με την απόκτηση αυτής της περιουσίας, με την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, το 2015 κάθισαν στο εδώλιο έξι άτομα, -τρεις μοναχοί και τρεις λαϊκοί-, με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορούνταν για αγοραπωλησίες την περίοδο 1994-2008, οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας για λογαριασμό του Ησυχαστηρίου, μέσω υπέρογκων δανείων, στα ονόματα πιστών και φίλων του μοναστηριού.

Ειδικότερα, κατηγορήθηκαν για τη σύναψη 29 δανειακών συμβάσεων και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους ύψους 28 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2007 φέρονται να ίδρυσαν και off shore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το Ησυχαστήριο.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ωστόσο οι πλειστηριασμοί για τα χρέη συνεχίζονται μέχρι σήμερα και αφορούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία, από εμπορικά ακίνητα και οικιστικά συγκροτήματα με βίλες και πισίνες μέχρι δεκάδες αγροτεμάχια.

Το πιο «δημοφιλές» εξ αυτών ήταν το πολυώροφο κτήριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, επί της οδού Μετσόβου στην Αθήνα, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό στις 30 Μαρτίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς 1.872.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με δύο ευρώ παραπάνω στα 1.872.002 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

e.Go: Θα έφτιαχνε ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα, τώρα χρεοκοπεί ξανά (pics)

Eugenio Tornaghi (Nexi Ελλάδος): «Στόχος να γίνουμε κυρίαρχος παίκτης στην εγχώρια αγορά»

ΑEGEAN: Οι καταλύτες της ανάπτυξης το 2024 – Oι πρώτες εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ