Μια ακόμη μεγάλη επένδυση της Cero Development Hellas, δηλαδή του ελληνικού βραχίονα της Cero Generation, εταιρείας χαρτοφυλακίου του Macquarie’s Green Investment Group (GIG), παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την ΑΕΠΟ που δόθηκε από το ΥΠΕΝ για mega φωτοβολταϊκό πάρκο.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) του έργου με τίτλο: “Πέντε (5) Φωτοβολταïκοί Σταθμοί Ισχύος 379,34 MW και Έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διασύνδεσης, στους Δήμους Σιντίκης και Κ. Νευροκοπίου των Π.Ε Σερρών και Π.Ε Δράμας αντίστοιχα”, της εταιρείας «Ήλιος Σερρών Μ.Α.Ε».

Σημειώνεται ότι μοναδική μέτοχος σήμερα της εταιρείας που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι η “Cero Generation Holdings Greece Limited”, ενώ Πρόεδρος της «Ήλιος Σερρών» είναι ο Declan Deasy και Αντιπρόεδρος ο Στέφανος Λιάλιος (της Cero Development Hellas).
Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

Το έργο αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συγκεκριμένα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών (κατασκευή και λειτουργία) συνολικής ισχύος 379,34 ΜW. Τα πέντε πολύγωνα που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ έχουν συνολικό εμβαδό 8.003,33 στρ., ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης των ΦΒ Σταθμών έχουν συνολικό εμβαδό 4.589,07 στρ..

Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.

Τα έργα υπάγονται διοικητικά εντός των ορίων του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εντός των ορίων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Π.Ε Δράμας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα αποτελούνται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

• Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
• Αντιστροφείς ισχύος (inverters)-Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
• Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό
• Πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης.
• Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης).
• Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
• Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) ΜΤ/ΥΥΤ 33/400kV με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μετασχηματιστής, πίνακες, διακοπτικό υλικό, συστήματα προστασίας).
• Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων.
• Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας.
• Περίφραξη Οικοπέδων
• Φυτεύσεις και μέτρα διαχείρισης ομβρίων στο σταθμό Καταφύτου

Για την πρόσβαση στις θέσεις των Φ/Β Σταθμών θα χρησιμοποιηθεί το επαρκές αγροτικό δίκτυο της παρακείμενης περιοχής. Στην περίπτωση των Φ/Β Σταθμών «Ανθότοπος ΙΙ» και «Ανθότοπος VI», προβλέπεται κατάργηση υφιστάμενων οδών συνολικού μήκους 2,23 χλμ και 2,64 χλμ, αντίστοιχα (διότι εμπίπτουν εντός των γηπέδων των Φ/Β), ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή νέας εξωτερικής οδοποιίας 1,8 χλμ και 773 μ., αντίστοιχα. Επιπλέον, στους Φ/Β Σταθμούς «Ανθότοπος ΙΙΙ» και «Ανθότοπος V» προβλέπεται η κατάργηση 257 μ. και 373 μ. υφιστάμενων οδών, αντίστοιχα.

Τα εμπόδια και τα προβλήματα

Το εν λόγω μεγάλο project έχει λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού από το 2022, ωστόσο στην πορεία ανέκυψαν σημαντικά εμπόδια και προβλήματα. Έτσι υπήρξε μια χρονοβόρα διαδικασία διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν (το 2023) για την ΜΠΕ ήταν και της εταιρείας «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε», ενώ προβληματισμοί εκφράστηκαν και από πλευράς του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου.

Στις 17 Απριλίου 2024 υποβλήθηκε από την «Ήλιος Σερρών» υπόμνημα για την τροποποίηση του τοπογραφικού διαγράμματος κάλυψης, για τον φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 146,0025MW στη θέση «Κατάφυτο».

Σε αυτό, όπως αναφέρεται, αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παρατίθεται τεχνική έκθεση με τα μέτρα αντιμετώπισης και τροποποίησης σχεδιασμού του έργου.

Τα κύρια σημεία της τροποποίησης αφορούν το γήπεδο στο Φ/Β σταθμό Καταφύτου με:

(α) τη μείωση των εκτάσεων χωροθέτησης παραγωγικού εξοπλισμού (Φ/Β πλαισίων) κατά 863.368,84 τετραγωνικά μέτρα ή 49.03% σε σχέση με την αρχική έκταση με ταυτόχρονη απομάκρυνση του ορίου χωροθέτησης κατά 500 μέτρα από τα όρια του οικισμού Κατάφυτο,
(β) τροποποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού με σταθερές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων αντί των ηλιακών ιχνηλατών (trackers) μονού άξονα και επιλογή φωτοβολταϊκού πλαισίου ισχύος 665Wp, σε σχέση με το φωτοβολταϊκό πλαίσιο του προηγούμενου σχεδιασμού ισχύος 550Wp,
(γ) επιπλέον μέτρα διαχείρισης ομβρίων που αφορούν φυτεύσεις στο εσωτερικό των γηπέδων στην περιοχή κάτω και κυρίως μεταξύ των στοιχειοσειρών, ζώνες διευκόλυνσης διήθησης και δημιουργία τάφρων εκτόνωσης ομβρίων προς τα ρέματα
(δ) επιπλέον μέτρα διαχείρισης βλάστησης, όπως φυτεύσεις στο εσωτερικό των γηπέδων στην περιοχή κάτω και κυρίως μεταξύ των στοιχειοσειρών, περιμετρική φύτευση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.5069/2023, πρόσθετη φύτευση στην περιοχή ανάντη του οικισμού Καταφύτου, φύτευση στα όρια του γηπέδου με τον υφιστάμενο αμπελώνα,
(ε) μείωση της περίσσειας χωματισμών προς διάθεση σε σύστημα ΑΕΚΚ κατά 3.177 m3 σε σχέση με την αρχική λύση
(ζ) διατήρηση της ονομαστικής ισχύος του Φ/Β σταθμού σε 146 MWp με παραγόμενη πλέον ενέργεια που θα είναι περίπου ίση με 219.000 ΜWh το 1ο έτος λειτουργίας αντί των 257.207 ΜWh του αρχικού σχεδιασμού.

Επίσης στο Φ/Β σταθμό «Κατάφυτο», θα δημιουργηθεί περιμετρικά του υφιστάμενου αμπελώνα ζώνη (buffer zone) πλάτους 50 μέτρων, μέρος της οποίας εύρους 10 μέτρων, προς την περίφραξη του ΦΒ σταθμού, θα φυτευτεί με θαμνώδη και χαμηλή δενδρώδη βλάστηση εγκλιματισμένη στην ευρύτερη περιοχή.

Με στόχο τα 3 GW στην Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cero Development έχει υπό υλοποίηση εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΑΕΥ Βεβαιώσεις Παραγωγού για μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (και με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), όπως αυτή για το Μαλανδρίνο Φωκίδας ισχύος 269,23 MW. Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 405,92 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 400 MWh.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022 πήρε δύο ακόμη βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα 280 MW και 110 MW σε περιοχές της Φωκίδας και της Θεσσαλίας. Αυτές ήρθαν να προστεθούν σε άλλες Βεβαιώσεις Παραγωγού, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.

Υπενθυμίζεται ότι η Cero Development εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο «Project Delphini», με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Το έργο παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.

Διαβάστε ακόμη

Τιμούρ Τουρλόφ (Freedom Finance Corp.): Ανοίγουμε την πόρτα της Wall Street στις ελληνικές επιχειρήσεις

Πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια των γραφείων τη διετία 2024- 2025 στην Αθήνα – Οι τιμές (διαγράμματα)

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ