Σταθεροποίηση στις αξίες για τα παλαιότερα γραφεία σε δευτερεύοντα σημεία, αύξηση για τα παλαιότερα ανακαινισμένα γραφεία προβολής και ανακοπή στον ρυθμό αύξησης αξιών στα μοντέρνα, πράσινα γραφεία, ανεξάρτητα θέσης.

Αυτές είναι οι τρεις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων και δη των γραφείων την περίοδο 2024- 2025, όπου καταγράφονται αντίστοιχα και τρείς διαφορετικές ταχύτητες:

-Ταχύτητα πρώτη: Ποιοτικά, σύγχρονα, πράσινα γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 30 ευρώ / τ.μ./ μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6%.

-Ταχύτητα Δεύτερη: Παλαιά, ανακαινισμένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες πέριξ των 15-20 ευρώ /τ.μ./ μήνα με αποδόσεις 7%.

-Ταχύτητα Τρίτη: Παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία που δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 10 ευρώ /τ.μ./ μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποδόσεις περί τα 7,5%.

Τα στοιχεία παραθέτει το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών για τα γραφεία στην Αττική της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων GEOAXIS, η οποία επισημαίνει ότι οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο 2024 εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών. «Η νέα τάση για χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου δεν μπορεί να δείξει ακόμη την ποσοτική επίδρασή της στην πλευρά της ζήτησης, αν και βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός από χρήστες που προτιμούν ευέλικτους χώρους παρά την μακροχρόνια μίσθωση γραφείων. Ήδη στην Αθήνα καταγράφονται τουλάχιστον 10 τέτοιοι χώροι ενώ και η πλατφόρμα Airbnb έχει εισέλθει στην συγκεκριμένη αγορά (ακόμη όχι στην Ελλάδα) σηματοδοτώντας μια πιθανά σημαντική μελλοντική αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως προς τις τιμές των μισθωμάτων στις έξι αντιπροσωπευτικές περιοχές μελέτης που εξετάζονται, λεωφόρο Κηφισίας, λεωφόρο Μεσογείων, Κολωνάκι, Σύνταγμα, λεωφόρο Συγγρού και λεωφόρο Βουλιαγμένης, η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είναι ενδεικτικό ότι και στις 6 περιοχές μελέτης διαπιστώθηκε αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια, ενώ σε βάθος δεκαετίας τα στοιχεία δείχνουν μέση άνοδο 40%. Τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος την ώρα που τα (λίγα) νεόδμητα, ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια καταγράφουν μέχρι και τριπλάσια μισθώματα, στο επίπεδο των 30-35 ευρώ /τ.μ./ μήνα, χωρίς στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες.

Τα ενοίκια στα αυτοτελή κτίρια

Ειδικότερα ως προς τις τιμές για παλαιά αυτοτελή κτίρια γραφείων, με θέσεις στάθμευσης σε βασικούς οδικούς άξονες είναι, στον άξονα της λ. Κηφισίας 13,7 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, στον άξονα της Λ. Βουλιαγμένη 12,2 ευρώ/ τ.μ. /μήνα, στον άξονα της Λ. Μεσογείων 11,3 ευρώ/ τ.μ. /μήνα ενώ τέλος στον άξονα της Λ. Συγγρού 10,1 ευρώ/ τ.μ./ μήνα.

Στα παλαιά αυτοτελή κτίρια χωρίς όμως θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή πέριξ (όχι επί) της πλατείας Συντάγματος οι τιμές που καταγράφονται είναι οι υψηλότερες, στα 16,6 ευρώ /τ.μ./ μήνα όπως και στην περιοχή του Κολωνακίου στα 22,8 ευρώ /τμ/μήνα. Για παλαιά αυτοτελή κτίρια γραφείων, δίχως θέσεις στάθμευσης σε βασικούς οδικούς άξονες στη λ. Κηφισίας οι τιμές που διαμορφώνονται είναι στα 12,8 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, στη Μεσογείων 10,8 ευρώ/ τ.μ./ μήνα και ακολουθούν Βουλιαγμένης με 9,3 ευρώ/ τ.μ./ μήνα και Συγγρού νε 7,9 ευρώ/ τ.μ./ μήνα.

Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης που κατά τα τελευταία 10 χρόνια: Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως υπάρχει αύξηση κατά μέσο 37% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων δίχως θέσεις στάθμευσης και 33% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης σε σχέση με τις αξίες του 2015.

Μισθώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες

Οσον αφορά τις παλαιές, οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέσεις στάθμευσης, τις υψηλότερες πιθανές τιμές μίσθωσης παρουσιάζουν το Κολωνάκι με 16,9 ευρώ/τμ/ μήνα και ο άξονας της Λ. Κηφισίας με 16,4 ευρώ/ τ.μ./ μήνα. Ακολουθεί ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης με 12,5 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, ο άξονας της Λ. Μεσογείων με 9,5 ευρώ/ τ.μ./ μήνα και τέλος ο άξονας της Λ. Συγγρού με 9,4 ευρώ/ τ.μ./ μήνα.

Χωρίς θέσεις στάθμευσης στην περίπτωση των παλαιών οριζόντιων ιδιοκτησιών, την υψηλότερη πιθανή τιμή μίσθωσης παρουσιάζει η περιοχή του Συντάγματος (όχι επί της Πλατείας) με 15,9 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, ακολουθούν η περιοχή του Κολωνακίου με 13,7 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, ο άξονας της Λ. Κηφισίας με 10,5 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης με 9,8 ευρώ/ τ.μ./ μήνα, ο άξονας της Λ. Συγγρού με 8 ευρώ/ τ.μ./ μήνα και τέλος η Λ. Μεσογείων με 7 ευρώ/ τ.μ./ μήνα.

Από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των στοιχείων κατά τα τελευταία 10 χρόνια φαίνεται πως υπάρχει αύξηση κατά μέσο 46% στις οριζόντιες ιδιοκτησίες δίχως θέσεις στάθμευσης και 54% στις οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέσεις στάθμευσης, σε σχέση με τις αξίες του 2015.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΝ: Έρχεται μπαράζ διαγωνισμών έργων αποθήκευσης για να στηριχθεί η αγορά των ΑΠΕ

Τιμούρ Τουρλόφ (Freedom Finance Corp.): Ανοίγουμε την πόρτα της Wall Street στις ελληνικές επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ