Την εκπόνιση ενός νέου business plan που θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση της ΔΕΗ στην μετά λιγνίτη εποχή και στην μεταφορά των παγίων διανομής της εταιρείας στο ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, προβλέπουν, μεταξύ άλλων τα μέτρα εξυγίανσης της κυβέρνησης που παρουσίασε στην βουλή ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παλέψει για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. “Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο”.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το 50% το οποίο είχε προβλεφθεί να χάσει η ΔΕΗ έως το τέλος του έτους, ισοδυναμεί με απώλεια 4 εκατομμυρίων πελατών σε 4 χρόνια.

“Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι πάρα πολύ άσχημη. Το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ».

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο «καλής» και «κακής» ΔΕΗ, γιατί δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της «κακής ΔΕΗ». Για αυτό, όπως σημείωσε προχωρεί η κυβέρνηση το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει δύο άξονες, τα μέτρα στήριξης και τα μέτρα εξυγίανσης.

“Από πλευράς μου, διαβεβαιώνω προς πάσα κατεύθυνση πως ήρθα εδώ για να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων της επιχείρησης και της εθνικής οικονομίας”.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα ώστε να αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ να έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος.

Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπει ο νέος σχεδιασμός στο θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος ΝΟΜΕ, τις οποίες η κυβέρνηση καταργεί αλλά και στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ.

Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ.

Ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

Για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, η ΔΕΗ ξεκινά το κυνήγι των “μεγάλων ψαριών” όπως ανέφερε, με στόχο την είσπραξη των χρεών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους 60.000 καταναλωτές, οι οποίοι χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα αποτελέσει άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης. “Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία, το μοντέλο της μικρής, παράλληλης ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3, αλλά και την εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις.

Και συμφωνήσατε μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να πάρει το παραμικρό”.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, αλλά πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, έχει ανέβει 85% -από τα 1,3 ευρώ στα 2,4- εξαιτίας της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της «μισής ΔΕΗ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα Μέτρα Στήριξης

Στα μέτρα εξυγίανσης που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης εκτός από την κατάργηση των ΝΟΜΕ, είναι η καταβολή των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ώστε τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ και να της δώσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Το ίδιο, όπως αναφέρθηκε θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης για την μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηριχθεί η ίδια η επιχείρηση και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή όπως σημείωσε, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.