Ένα πρώτο θετικό σημάδι βγαίνει από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που μέχρι τώρα διεξάγεται σε περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών.

Εκατό χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 85% των δασών του κόσμου, έδωσαν περιθώριο εννέα χρόνια για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών, σε μια σημαντική νέα δέσμευση στις συνομιλίες της COP26 στη Γλασκώβη.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ινδονησία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα δεσμευτούν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης έως το 2030 στην τρίτη ημέρα της Διάσκεψης, μετά από σχετική πρωτοβουλία με επικεφαλής τον διοργανωτή του συνεδρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η συμπερίληψη της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας για την πρωτοβουλία και έρχεται εν μέσω ανατροπής στις φιλοδοξίες της χώρας να μειώσει τις εκπομπές και να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των δασών. Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, μια περιοχή δάσους μεγέθους 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό.

Η διεθνής δέσμευση θα υποστηριχθεί με 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες) σε χρηματοδότηση, ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, μόνο 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά θα είναι νέα κεφάλαια, προερχόμενα από εταιρείες και φιλανθρωπίες και θα διατεθούν για την ενθάρρυνση της παραγωγής σόγιας και βοοειδών χωρίς αποψίλωση των δασών στη Νότια Αμερική και για την κλιμάκωση των επενδύσεων στη φύτευση δέντρων και άλλες λύσεις βασισμένες στη φύση.

Εκτός από την ιδιωτική χρηματοδότηση, 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαθέσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια (8,75 δισεκατομμύρια λίρες) δημόσιους πόρους από το 2021 έως το 2025 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αποκατάσταση της γης και τη βοήθεια των αυτόχθονων κοινοτήτων. Αυτές οι συνεισφορές θα προέρχονται κυρίως από υπάρχουσες οικονομικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Aviva Plc, Schroders και Axa, θα δεσμευτούν επίσης να εξαλείψουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

«Με τις άνευ προηγουμένου υποσχέσεις του σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης αντί να γίνουμε θεματοφύλακάς της», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.