Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Aναθέτει μελέτη για την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης – χαμηλής τάσης

  • newsroom


Στόχος να ξεκινήσουν μέχρι τέλη του έτους οι επεμβάσεις στο δίκτυο - Τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με το διαχειριστή

Στην άμεση ανάθεση μελέτης για την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης του δικτύου διανομής, η οποία θα υποδείξει και τα επικίνδυνα σημεία, πρόκειται να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η κακοκαιρία Μήδεια και οι διακοπές που προκάλεσε στο δίκτυο θέτουν σε μεγάλη προτεραιότητα το στόχο αυτό, με στόχο οι σχετικές εργασίες να ξεκινήσουν ως τα τέλη του έτους.

Οι επόμενες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά και άλλες δυσλειτουργίες λήφθηκαν το Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με το ΔΕΔΔΗΕ. Προτεραιότητα στην υπογειοποίηση θα δοθεί εκεί που υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που άφησε χωρίς ρεύμα, θέρμανση, σε πολλές περιπτώσεις και νερό, περί τα 100.000 νοικοκυριά στην Κηφισιά, την Εκάλη, τον Άγιο Στέφανο κ.α., για σχεδόν μία εβδομάδα, ευθυγραμμίζεται και με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης για έργα υπογειοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει και από σχετικές δηλώσεις του υπουργού, η υπογειοποίηση των καλωδίων θα ξεκινήσει από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση βλαβών ή ατυχημάτων τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων, όσο και κατά τη θερινή, λόγω των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Σκρέκα «προωθούμε ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο μέρος του έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, με επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας».

Σε ποιες περιοχές θα δοθεί προτεραιότητα

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, πριν ακόμη το «χτύπημα» της «Μήδειας», είχε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο υπογειοποιήσεων εναερίων γραμμών διανομής ρεύματος, το οποίο και έχει καταθέσει προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να δοθεί προτεραιότητα στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και άλλες περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνεπειών της πρόσφατης κακοκαιρίας, καθώς επίσης και σε γραμμές που αφορούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ή διέρχονται μέσα από δάση, αποτελώντας απειλή για πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βλάβες σε μήκος 300 χιλιομέτρων

Οι διαδικασίες για τα έργα υπογειοποίησης αναμένεται να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, δεδομένου ότι το όλο εγχείρημα, εκτός από δαπανηρό, είναι και σύνθετο, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την κορύφωση του πρόσφατου φαινομένου σημειώνονταν στη Βόρεια Αττική πτώσεις κορμών σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κατά μέσο όρο, κάθε δύο λεπτά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες βλάβες σε μήκος άνω των 300 χιλιομέτρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.

Παράλληλα και στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ, προωθούνται και άλλες δράσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η εγκατάσταση των 7,5 εκατ. «έξυπνων μετρητών». Ένα project που έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια. Τώρα στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες. Έτσι έχει ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος εντοπισμού βλαβών, αλλά και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε αφενός οι πολίτες να ενεργοποιούνται για τον εντοπισμό των δυνητικά επικίνδυνων δέντρων (δίπλα σε καλώδια), αφετέρου να επισπευσθεί η διαδικασία αποζημίωσης από φθορές που προκαλούνται με υπαιτιότητα του Διαχειριστή.

Απόρρητο Απόρρητο