Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δύο χρόνια μετά την κυβερνητική απόφαση της μερικής ιδιωτικοποίησης του δικτύου διανομής που επιστρατεύτηκε για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της μητρικής εταιρείας.

Η πολιτική απόφαση ελήφθη σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ισχυρών και έντονων οικονομικών αναταράξεων και μεγάλης αβεβαιότητας.

Μέχρι τότε η ΔΕΗ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ο σχεδιασμός για να ορθοποδήσει ξεκίνησε να υλοποιείται από τη διοίκηση Στάσση με όλα τα όπλα και ένα από αυτά ήταν και η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να φέρει επιτυχώς εις πέρας εκείνο το σχέδιο με την πώληση των μετοχών της εταιρείας  που αποτελεί ένα πολύτιμο asset, συνεισφέροντας περίπου 200 εκ. ευρώ στην λειτουργική κερδοφορία.

H πώληση του πακέτου θα ενισχύσει την ρευστότητα της Επιχείρησης καθώς θα συνεπικουρήσει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δανεισμού της αλλά και την χρηματοδότηση του γιγαντιαίου πρότζεκτ για την επέκταση στις ΑΠΕ.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον 11 υποψήφιοι αλλά από την ΔΕΗ κόπηκαν δύο, μεταξύ των οποίων και οι Κινέζοι που επένδυσαν στον ΑΔΜΗΕ. Συνέχισαν στην επόμενη  φάση εννέα υποψήφιοι, από τους οποίους εκτιμάται ότι στο  τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού θα προσέλθουν τουλάχιστον τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την εξαγορά των μετοχών του διαχειριστή υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την CVC Capital από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα και τα επενδυτικά fund Macquarie και First Sentier. Oι απόψεις για τη συμμετοχή του KKR διίστανται παρότι μέχρι πρότινος το αμερικανικό fund εμφανιζόταν «ζεστό» για το διαγωνισμό. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους κάποιοι ήδη έχουν αποχωρήσει ενώ άλλοι θα συνασπιστούν. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μεταξύ των τριών φαβορί αλλά αποτελεί μια εξέλιξη που δεν θα επιθυμούσε η ΔΕΗ καθώς θα πίεζε προς τα κάτω το τίμημα.

Η κυβέρνηση και η Επιχείρηση επιδιώκουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για τον διαχειριστή που θα δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στην ΔΕΗ. Και παράλληλα το σήμα μιας επιτυχούς ιδιωτικοποίησης, απαντώντας εμμέσως και σε εκείνους που βλέπουν με σκεπτικισμό την είσοδο ιδιωτών στο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι διαρροές μιλούν για 1,5 δις. και άνω, μολονότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν σενάρια για προσφορά αρκετά κάτω από αυτό το επίπεδο από ισχυρό υποψήφιο του διαγωνισμού.

Η διοίκηση της Επιχείρησης έχει δηλώσει άλλωστε ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική προσφορά, ο διαγωνισμός δεν θα προχωρήσει και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους συμμετέχοντες αφού δεν προβλέπεται η υποβολή βελτιωμένων προσφορών.

Με βάση τις διαγωνιστικές διαδικασίες, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα  ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των υποψηφίων για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Για σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για να ξεκινήσει αμέσως μετά ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων.

Στη ΔΕΗ εκτιμούν ότι προτιμητέος επενδυτής είναι εφικτό να αναδειχτεί εντός του μήνα ώστε αμέσως μετά να συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Θα ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την απόφαση απόσχισης κλάδου, καθώς επίσης τον προτιμητέο επενδυτή, τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SHA) και τη συμφωνία μετόχων (SPA).

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει και την διαδικασία απόσχισης του δικτύου διανομής. Στην εταιρεία ηλεκτρισμού θα παραμείνουν το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών όπως επίσης και το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις βάζει στο στόχαστρο – Γιατί επιταχύνονται οι έλεγχοι

Η ciao… ΔΕΠΑ, τα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς και οι νέες business του Φάις 

Δημόσιο: Άρχισαν οι αιτήσεις για τις 2.090 θέσεις εργασίας – Η διαδικασία για την υποβολή