Στο 36% έναντι στόχου 40% διαμορφώθηκε η μείωση των εκπομπών ρύπων για την ΔΕΗ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η εταιρεία κατά την σύναψη του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει τον Ιούλιο του 2021.

Το sustainability linked bond συνοδευόταν από ρήτρα αειφορίας με συγκεκριμένη δέσμευση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Επιχείρηση.

Η μη επίτευξη του στόχου συνεπάγεται ένα penalty για την ΔΕΗ, με τη μορφή της αύξησης του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη πληρωμή στις 2 Οκτωβρίου του 2023. Ωστόσο, τα μηνύματα της αγοράς κάθε άλλο παρά απαισιόδοξα είναι για το αποτέλεσμα καθώς οι επενδυτές κατανοούν το περιβάλλον, το οποίο διαμόρφωσε τους στόχους αυτούς που ήταν η ένταση της ενεργειακής κρίσης και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όπως σχολιάζουν κύκλοι της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών του αρχικού στόχου, καθώς μόνο χαλαροί στόχοι θα ήταν εφικτό να επιτευχθούν εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Αν και η απόδοση του ομολόγου δεν είναι η επιθυμητή βάσει του στόχου, εντούτοις, η Επιχείρηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες με αξιόλογα αποτελέσματα σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον.

 

Διαβάστε ακόμη:

Θετική αντίδραση των ευρωαγορών στο ελβετικό σωσίβιο στην Credit Suisse – «Άλμα» 40% για τη μετοχή

Η νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεις και οι διατάξεις για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις

ΔΕΗ: Με 5,34% στα δικαιώματα ψήφου η Goldman Sachs