Ζήτημα ημερών θεωρείται η ολοκλήρωση δύο εμβληματικών φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας (νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, εξαγορά της ENEL Ρουμανίας) δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο για την εσωτερική όσο και για την περιφερειακή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τα δύο έργα, ισχύος 200 και 50 μεγαβάτ αντίστοιχα, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης. 

Η μονάδα της Πτολεμαΐδας, μάλιστα, είναι μια από τις μεγαλύτερες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στο ελληνικό σύστημα.  

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μονάδα είχε ενταχθεί στη δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία διεξήχθη το 2020 με τιμή πώλησης στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά, οι τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Δεκέμβριο κυμάνθηκαν σε εξαπλάσια επίπεδα (280 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων στην αγορά -ιδιαίτερα αυτού του μεγέθους- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση της τιμής χονδρικής, εκτοπίζοντας τις ακριβότερες μονάδες που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης. 

Στο στάδιο ολοκλήρωσης των δοκιμών βρίσκεται και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ισχύος 660 μεγαβάτ, η οποία επίσης λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και του συγκριτικά υψηλότερου κόστους των μονάδων φυσικού αερίου, καλλιεργεί τις συνθήκες για συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εμπορική λειτουργία της μονάδας αναμένεται στις αρχές του 2023. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τόσο ο λιγνίτης όσο και οι ΑΠΕ συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς αποτελούν εγχώριες πηγές ενέργειας, περιορίζουν δηλαδή τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. 

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται, επίσης, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, μια κίνηση που εκτός από οικονομικά έχει και έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας τη μεγάλης κλίμακας επαναδραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Η υπό εξαγορά εταιρεία δραστηριοποιείται στην διανομή (δίκτυα) και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με 3.100 εργαζόμενους και 2,8 εκατ. πελάτες αλλά και στην παραγωγή με χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών που απαριθμεί 13 μονάδες ισχύος 623 μεγαβάτ. 

Στις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις της ΔΕΗ περιλαμβάνονται ακόμη: 

  • Η συμφωνία για την εξαγορά ΔΕΗ του 51% των μετοχών της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» από την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία αναπτύσσει τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840MW. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. 
  • Η κατ’ αρχήν συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη Mytilineos για την αγορά δύο φωτοβολταϊκών ισχύος 210 μεγαβάτ, τα οποία αναπτύσσει η δεύτερη στη Ρουμανία. 

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap