Πάνω στον ενεργειακό διάδρομο της ΝΑ Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια αναπτύσσεται η ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας μέσω της συμφωνίας με την Μυτιληναίος για την απόκτηση έως 2GW φωτοβολταϊκών έργων, το διαβατήριο για να διεισδύσει σε νέες αγορές με ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο που στοχεύει να φτάσει τα 8,9 GW έως το 2030.

Μετά την Ρουμανία και την εξαγορά της Enel που μετονομάζεται πλέον σε PPC, για να ενσωματωθεί πλήρως με την μητρική εταιρεία, η ΔΕΗ ανοίγει τα φτερά της σε τρεις νέες αγορές. Η συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement – CFA), μεταξύ των δύο κορυφαίων ομίλων που ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα και προβλέπεται να φτάσει σε μία τριετία έως και τα 2 δις. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο deal που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα, μεταξύ ελληνικών εταιρειών με επίκεντρο τις αγορές του εξωτερικού. Εκτιμάται μάλιστα από τα δύο μέρη ότι είναι και η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των ΑΠΕ στην Ευρώπη όχι μόνο σε ισχύ αλλά και σε αξία αποκτώντας ένα γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο έργων για την ΔΕΗ, σε χώρες που διαθέτουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Η συνεργασία  μεταξύ των δύο ομίλων προβλέπει την πώληση από την Μυτιληναίος 90 φωτοβολταϊκών σε Βουλγαρία (500 MW), σε Κροατία (445 MW), σε Ιταλία (503 MW) αλλά και μια ομάδα έργων 516 MW στην Ρουμανία. Στην τελευταία, η ΔΕΗ εξαγόρασε πέρσι άλλα 210 MW με πωλητή και πάλι την Μυτιληναίος και πρόσφατα πρόσθεσε 84 MW που απέκτησε από εταιρείες του ομίλου Lukoil. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ΔΕΗ και στην παρθένα αγορά της Κροατίας, με την κυβέρνηση της χώρας να σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της, με στόχο την αύξηση της διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τουλάχιστον 800 MW έως το 2026 και 2.500 MW έως το 2030.

Τα οφέλη του deal

Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου ΔΕΗ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συμφωνία είναι απόλυτα συνυφασμένη και με την στρατηγική της Μυτιληναίος για την ανάπτυξη του διεθνούς χαρτοφυλακίου της με την παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Αset Rotation Plan, μέσω του οποίου χρηματοδοτεί την ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ, προσφέροντες υψηλές αξίες για την εταιρία και μειωμένο ρίσκο.

Με το νέο deal,  το χαρτοφυλάκιο της  Μυτιληναίος διαμορφώνεται σε 10,5 GW, αφαιρουμένων των έργων στον Καναδά και των assets που θα πουληθούν σε μια τριετία στην ΔΕΗ. Ειδικά στην Ιταλία, η Μυτιληναίος έχει αποκτήσει μια εδραιωμένη παρουσία, με δραστηριότητα σε κάθε περιφέρεια και με ένα χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας 2,5 GW.

Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει σύμφωνα με την εταιρεία,  το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables. Η Μυτιληναίος κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της σημαντικής συμφωνίας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων μεγαβάτ.

«Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή αντίκτυπο» τόνισε χθες ο Energy Chief Executive Director της Μυτιληναίος κ. Γιάννης Καλαφατάς δείχνοντας όπως είπε, τις δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το χαρτοφυλάκιο

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Μυτιληναίος αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των νέων έργων, τα οποία θα παραδίδει στην Επιχείρηση με την ολοκλήρωση της σύνδεσης με τα ηλεκτρικά δίκτυα κάθε χώρας, στρατηγική η οποία ευνοεί και την ΔΕΗ καθώς δεν επηρεάζει το cash flow.

Σήμερα, τα έργα ΑΠΕ της Επιχείρησης σε Ελλάδα και Ρουμανία, είναι εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία.

Η δυναμική αυτή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης διαφοροποιεί σύμφωνα με τον κ. Μαύρο και το μείγμα της ΔΕΗ, περιορίζοντας τη παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. «Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα».

H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκ. τόνους ρύπους CO2.

Διαβάστε ακόμη

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Zeus International Hotels & Resorts: Ολοκλήρωσε επενδύσεις 80 εκατ. και… συνεχίζει (pics)

ΑΑΔΕ: Εξαπολύει 500 ελέγχους την ημέρα για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ