Την επόμενη μέρα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών σχεδιάζει η ΔΕΗ, έχοντας ως βάση του σχεδιασμού την απόσυρση του λιγνίτη και την μετάβαση στο φυσικό αέριο που θα αποτελέσει το καύσιμο γέφυρα στο δρόμο για τις ΑΠΕ.

Ήδη, η Επιχείρηση εμφανίζεται ως πολύφερνη νύφη στις νέες ενεργειακές μπίζνες αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δεχτεί προτάσεις για συνεργασίες από όλους σχεδόν του μεγάλους παίκτες της αγοράς που προγραμματίζουν ανάλογα επενδυτικά σχέδια.

Στη ΔΕΗ μάλιστα, έχει προταθεί ακόμη και η από κοινού αξιοποίηση της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 665 MW στην Κομοτηνή, για την οποία η εταιρεία πρόσφατα έλαβε την σχετική άδεια από την ΡΑΕ.

Στην Κομοτηνή, η ΔΕΗ λειτουργεί από το 2001 μονάδα φυσικού αερίου την οποία όμως σκοπεύει να κλείσει. Το νέο πρότζεκτ χωροθετείται εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, πλησίον του παλιού εργοστασίου με στόχο (εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός) να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Στόχος της Επιχείρησης είναι η πλήρης αδειοδότηση της μονάδας μέσα στους επόμενους μήνες ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση να είναι έτοιμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, το φυσικό αέριο είναι η τεχνολογία που μπορεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος και να καλύψει την ευελιξία που χρειάζεται στην μετάβαση προς τις ΑΠΕ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υποστήριξε ότι η απόσυρση του λιγνίτη και η χρήση του φυσικού αερίου είναι στοιχεία που θα συμβάλλουν και στον εξορθολογισμό των τιμών, ειδικά στην χονδρεμπορική αγορά που η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη.

Ωστόσο για την ΔΕΗ αλλά και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια, για να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις με ορατότητα δεκαετίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αποζημιώσεων ισχύος (CRM), ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στην ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι.

Ο ρόλος της Πτολεμαΐδας 5

Βασικός πυλώνας του στρατηγικού  σχεδιασμού για την ΔΕΗ στον τομέα του αερίου θα αποτελέσει η επίσπευση της μετατροπής της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από λιγνίτη σε φυσικό αέριο μέχρι το 2025. Υπολογίζεται ότι για την μετατροπή της μονάδας, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να επενδύσει και πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία θα ανεβάσουν το κόστος της κοντά στα 2 δις. ευρώ όταν η δαπάνη για τις υπόλοιπες μονάδες κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε προ ημερών, ο κ.  Στάσσης, η ΔΕΗ έχει πάρει την απόφαση να περιορίσει το χρόνο ζωής του λιγνίτη για τη νέα μονάδα κατά τρία χρόνια και ο λόγος είναι η τεράστια οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί η εκτίναξη του κόστους των ρύπων. Η ΔΕΗ σκοπεύει να αναβαθμίσει την Πτολεμαίδα 5 σε 1000 MW και έχει αναθέσει σχετική μελέτη με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

ΑΔΜΗΕ: Απέρριψε πρόθεση της ΔΕΗ για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων τον Αύγουστο του 2021

Ο λιγνίτης αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι για την Επιχείρηση, η οποία φαίνεται να αναζητά εναλλακτικά σχέδια για να απεγκλωβιστεί από αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό φαντάζει μονόδρομος η εφαρμογή του μηχανισμού των στρατηγικών εφεδρειών, για τις οποίες το ΥΠΕΝ είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για να στηρίξει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Η ΔΕΗ έχει εξετάσει τους τελευταίους μήνες την δυνατότητα να επισπεύσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, διερευνώντας ακόμη και την δυνατότητα να διακόψει την κανονική λειτουργία του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων ως τις 31 Αυγούστου του 2021.

Ο σχεδιασμός αυτό περιγράφεται αναλυτικά και σε πρόσφατο έγγραφο που εστάλη από τον ΑΔΜΗΕ προς την ΡΑΕ, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων και το σχέδιο για  επίσπευση του σφραγίσματος της Μεγαλόπολης 3 στα τέλη Μαρτίου από το 2022 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ρητά και ξεκάθαρα ο διαχειριστής αναφέρει ότι με την απόσυρση των μονάδων προκύπτουν σοβαρά θέματα επάρκειας, αυξάνοντας την πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο τις αιχμές φορτίου αλλά και χαμηλότερα φορτία.

Σήμερα και με την πλήρη διαθεσιμότητα των μονάδων, το σύστημα μπορεί να ικανοποιήσει ζήτηση της τάξεως των 10 γιγαβάτ και να παρέχει ενέργεια μέχρι 196 γιγαβατώρες χωρίς την συνδρομή των διασυνδέσεων.

Εάν έμπαινε σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το σχέδιο της ΔΕΗ σε εφαρμογή (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων Αύγουστο 2021), το ηλεκτρικό σύστημα δεν θα μπορούσε να καλύψει ζήτηση πέρα από τα 7,3 Γιγαβάτ και η ημερήσια ενέργεια που θα διέθετε δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το επίπεδο των 135 γιγαβατώρων.

Επομένως με την επίσπευση του σχεδιασμού η ικανότητα του συστήματος να καλύψει την ζήτηση σε ημερήσια βάση θα υπολείπεται πάνω από 1000 μεγαβάτ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν μέσω εισαγωγών ή εφόσον είναι δυνατόν, ο διαχειριστής να προβαίνει σε περικοπές καταναλωτών σε περιόδους μεγάλης ζήτησης. Σημειώνεται από τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση υδροηλεκτρικών καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση της ισχύος τους αλλά ούτε και σε παρατεταμένη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου (μέγιστη παραγωγή για μεγάλο αριθμό ημερών) καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα για προμήθειες και υποδομές φυσικού αερίου.