Η απλοποίηση των κανόνων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε ενέργεια, τουρισμό, βιομηχανία αλλά και οι χρήσεις γης, άνοιξαν χθες την αυλαία των επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των θεσμών.

Το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αποτελεί συχνά σημείο καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας για τα έργα και χθες συζητήθηκε η ανάγκη για την προώθηση νέων ρυθμίσεων που θα δημιουργούν ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο για την κατηγοριοποίηση των διάφορων δραστηριοτήτων ως προς την περιβαλλοντική όχληση που προκαλούν στο περιβάλλον, η οποία θα επηρεάζει και τη χωροθέτησή τους σε διάφορες ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Οι συναντήσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από το Κτηματολόγιο, για το οποίο παραμένει ως μεγάλη εκκρεμότητα η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων για τις πέντε μελέτες κτηματογράφησης που αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την κτηματογράφηση σε νησιά των Δωδεκανήσων. Δεν αποκλείεται στις συζητήσεις να υπάρξει ενημέρωση και για τις αλλαγές που προετοιμάζονται για το θέμα της εξέτασης των αντιρρήσεων που αποτελούν μια σημαντική τροχοπέδη στην εξέλιξη των δασικών χαρτών.

Στο μεγάλο μέτωπο που αφορά τα ενεργειακά, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αύριο και θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στα υψηλότερα κλιμάκια με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σχετικά με τις ενεργειακές εκκρεμότητες, η ενημέρωση θα επικεντρωθεί πρωτίστως στα ζητήματα που αφορούν στη ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα στους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και στην εφαρμογή του Target Model (του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει, εάν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις δυνατότητες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και στο ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει και πάλι λογιστικό έλλειμμα.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ΔΕΗ σε σχέση με τη δεσπόζουσα θέση που έχει στον λιγνίτη, αν και πρόκειται για θέμα που χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp).

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ότι η απολιγνιτοποίηση δεν είναι αρκετή, σε αντίθεση με την ελληνική θέση που βασίζεται στη λογική ότι, με το σταδιακό σβήσιμο των λιγνιτών έως το 2028 δεν τίθεται ζήτημα πρόσβασης τρίτων στους λιγνίτες για παραγωγή ενέργειας.  Προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με τη συμμετοχή ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας αλλά και, ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος,  η οποία θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ανταγωνιστική τιμή.

Ωστόσο, η πρόταση για την ώρα φαίνεται ότι έχει «σκαλώσει» κι αυτό διότι oι βιομηχανίες της υψηλής τάσης που διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο SPV και οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, στις οποίες δεν εφαρμόζεται ανάλογος μηχανισμός.