Ένα μήνα περιθώριο για να πληρώσει την Gazprom έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς την επόμενη Τετάρτη 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία για να πληρωθούν οι ποσότητες για την κατανάλωση Μαρτίου, οι οποίες θα καλυφθούν κανονικά σε ευρώ.

Για την κατανάλωση Απριλίου, οπότε ισχύουν τα νέα μέτρα του Κρεμλίνου με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που υπογράφτηκε στα τέλη Μαρτίου, η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου έχει περιθώριο να πληρώσει στις 20 Μαΐου.

Τις προηγούμενες μέρες, έγγραφο της Κομισιόν ανέφερε ότι η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αργό από αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας. Από την άλλη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν οι πληρωμές δεν γίνουν στο ρωσικό νόμισμα, γεγονός που δημιουργεί διλήμματα στην ΕΕ. Ήδη, χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν αποδεχτεί τα νέα μέτρα ενώ και η Ιταλία δεν έχει εκδηλώσει ακόμη ξεκάθαρη στάση.

«Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγούσε σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η ΕΕ όσον αφορά τη Ρωσία, την κυβέρνησή της, την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και τους αντιπροσώπους της» επισημαίνει το έγγραφο.

Πληροφορίες από ελληνικής πλευράς, αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές επαφές με την Gazprom σε σχέση με το νέο καθεστώς απαιτήσεων και αναμένει τις γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τους επόμενους χειρισμούς. Η ελληνική εταιρεία έχει λάβει τη σχετική ειδοποίηση περί αλλαγής όρων πληρωμής από αρχές του μήνα.

Το διάταγμα Πούτιν, με το οποίο ζητάει την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής υποχρεώνει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ να ανοίξουν δύο τουλάχιστον ειδικούς λογαριασμούς στη Gazprombank, έναν για ευρώ ή δολάρια και έναν για ρούλβια, και να κατευθύνουν όλες τις πληρωμές μέσω της τράπεζας.

Οι αγοραστές θα πληρώνουν την Gazprombank στο νόμισμα που ορίζεται στα συμβόλαια – ευρώ ή δολάρια – αλλά η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μόνο όταν η Gazprombank ανταλλάξει το νόμισμα σε ρούβλια μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και καταθέσει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό.

Με τον τρόπο αυτό, η πληρωμή ολοκληρώνεται όχι στο νόμισμα που ορίζεται στο συμβόλαιο τη στιγμή που γίνεται η κατάθεση στους λογαριασμούς αλλά μόνο σε μια άγνωστη και απροσδιόριστη στιγμή όταν το ξένο νόμισμα μετατραπεί σε ρούβλια και πιστωθεί στον δεύτερο ειδικό λογαριασμό, αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα επιβλέπεται από τη Ρωσία, στερώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες τον έλεγχο των χρημάτων από τη στιγμή της πληρωμής και εισάγοντας απρόβλεπτα επιπρόσθετα κόστη.

Διαβάστε περισσότερα 

Νέο πακέτο στήριξης ενάντια στην ακρίβεια – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται 

Τρόφιμα: Οι 5 δείκτες- κόλαφος του ΟΗΕ αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κρίσης

Twitter: Τι είναι το «χάπι δηλητήριο» που ενεργοποιεί για να προστατευθεί από τον Έλον Μασκ