Αρκετά πιθανό είναι πλέον το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Η Socar δια του γεν. Δ/ντη της τουρκικής Petkim και πρώην επικεφαλής της Socar Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ απειλεί να αποχωρήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια συμβιβαστική πρόταση, αφού μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, όπως σημειώνει, ο ΔΕΣΦΑ χάνει το 40% με 50% της αξίας του λόγω των αρνητικών επιπτώσεων για τα τέλη του Διαχειριστή. 

Ο εκπρόσωπος της Socar έχει υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση συμβιβασμού και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει εάν θέλει να συνεργαστεί για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

«Eάν αυτές οι συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες, το σχέδιο παύει να είναι το ίδιο ενδιαφέρον για μας» δήλωσε ο κ. Μαμάντοφ και συμπλήρωσε: «Κάναμε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμβιβασμού και περιμένουμε ανταπόκριση για την πρότασή μας. Αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης, θα προβεί σε προτάσεις».

Σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar ο κ. Μαμάντοφ είπε ότι λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και σχολίασε: «Είναι μια απλή υπόθεση η παράτασή της, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε επαρκείς λόγους για να το πράξουμε. Ταυτόχρονα, η Socar ελπίζει να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα». Αξιοσημείωτη πάντως είναι η αναφορά του κ. Μαμάντοφ στον αγωγό Tap. «Eχουμε άλλα έργα στην Ελλάδα και θα προχωρήσουν. Ο Tap είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας», είπε.

Εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια της πλευράς Σκουρλέτη για τις δηλώσεις του κ. Μαμάντοφ, με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δηλώνουν στην «Καθημερινή» πως «εάν η Socar επιθυμεί να καταθέσει προτάσεις και απόψεις, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και συμπλήρωναν με νόημα ότι «δεν μπορεί να γίνεται διάλογος μέσα από διαρροές και δηλώσεις», παραπέμποντας και σε σειρά δηλώσεων εκπροσώπων της αζέρικης πλευράς στον αζέρικο αλλά και ελληνικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν τροποποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού από ελληνικής πλευράς», ενώ σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική πρόταση για την οποία έκανε αναφορά ο εκπρόσωπος της Socar, η πλευρά του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στον σχολιασμό της.

«Εάν εννοούν την πρόταση παραίτησης του ελληνικού Δημοσίου από τα διαθέσιμα της εταιρείας (ΔΕΣΦΑ), αυτό δεν συνάδει με την έννοια του επενδυτή».