Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΟΕ: Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με… περισσότερο άνθρακα

  • newsroom


Ηχηρό «καμπανάκι» του Οργανισμού για άνοδο των εκπομπών κατά 3,5% φέτος- Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνεχίζεται, αλλά δεν αρκεί

Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί φέτος καθώς ο κόσμος επανέρχεται σταδιακά από την πανδημία του κορωνοιού, με τα ορυκτά καύσιμα να καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης, επιφέροντας μια αλλαγή που απειλεί τους φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα και το net zero.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σχεδόν 5% το 2021 μετά την πτώση του 1% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιοποιήθηκε χθες. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα προέλθει από την Ασία όπου η ισχυρή ζήτηση για άνθρακα διατηρεί το «βρώμικο» ορυκτό καύσιμο ως τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Η καθαρή ενέργεια ανακάμπτει επίσης, αλλά δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τα κέρδη από τον άνθρακα και τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Μετά από δύο χρόνια μειώσεων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν 3,5% φέτος και άλλο 2,5% ,-φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ-, το 2022, δήλωσε ο ΔΟΕ στην εξαμηνιαία έκθεση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος απομακρύνεται από την πορεία που απαιτείται ώστε να πετύχει την απανθρακοποίηση.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται εντυπωσιακά σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά εξακολουθούν να μην βρίσκονται στο σημείο που πρέπει ώστε να μας φέρουν σε μια πορεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών του ΔΟΕ.

Μετά από μείωση κατά 4,6% πέρυσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν 5% το 2021 και 3% το 2022. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 8% φέτος και 6% τον επόμενο χρόνο, αλλά θα καλύψει μόνο το ήμισυ περίπου της παγκόσμιας αυξημένης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό θα αυξήσει τις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, σε μια στιγμή που ο ΔΟΕ έχει διακηρύξει ότι πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο 4,4% ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι του net zero και ενώ μόλις προχθές η Ε.Ε. ανακοίνωσε το νέο ενεργειακό πακέτο Fit for 55. «Για να μεταβούμε σε μια βιώσιμη τροχιά, πρέπει να αυξήσουμε μαζικά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας», επισήμανε ο Sadamori.