Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική στιγμή, καθώς αποτελεί το πρώτο έμπρακτο πέρασμα στην εποχή της λεγόμενης «οικονομίας του υδρογόνου». Η γαλλική εταιρεία Lhyfe έκανε χθες τα εγκαίνια της πρώτης υπεράκτιας πλατφόρμας παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη να παράγει πράσινο υδρογόνο, ενώ η ενέργεια που χρειάζεται θα καλύπτεται από ένα κοντινό υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Ξεκινώντας από το Saint-Nazaire στη δυτική ακτή της Γαλλίας, η πλατφόρμα «Sealhyfe» εισέρχεται σε μια πειραματική περίοδο 18 μηνών στην αποβάθρα και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών του Le Croisic, σε έναν υπεράκτιο χώρο δοκιμών που διαχειρίζεται η γαλλική σχολή μηχανικών Centrale Nantes.

Μαζί με τον συνεργάτη της, Plug Power, η Lhyfe ανέπτυξε την πρώτη ηλεκτρολυτική κυψέλη ικανή να λειτουργεί σε πλωτή πλατφόρμα. Η Lhyfe τελειοποίησε για πρώτη φορά στην πράξη την παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό στις χερσαίες εγκαταστάσεις της με έδρα το Bouin. Εκεί το θαλασσινό νερό αντλείται μέσα στην πλατφόρμα και καθαρίζεται πριν διασπαστεί σε H2 (υδρογόνο) και οξυγόνο.

Και η συγκεκριμένη υποδομή τροφοδοτείται επίσης από τον άνεμο, καθώς η απαιτούμενη ενέργεια λαμβάνεται από κοντινές, χερσαίες, ανεμογεννήτριες. Προς το παρόν παράγει 300 κιλά H2 την ημέρα που πωλούνται σε ένα κοντινό βενζινάδικο για την τροφοδοσία αυτοκινήτων και λεωφορείων υδρογόνου, αλλά και σε ένα σούπερ μάρκετ Lidl για την τροφοδοσία περονοφόρων και άλλων αγοραστών.

Στα εγκαίνια της υπεράκτιας πλατφόρμας, ο διευθύνων σύμβουλος της Lhyfe, Matthieu Guesné, δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στα χέρια του και συνέχισε εξηγώντας τη σημασία της μείωσης των εισαγωγών ενέργειας της Γαλλίας, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παρά το γεγονός πως η Γαλλία αναλαμβάνει την ευθύνη μόνο για το 4% του θαλάσσιου χώρου της Ευρώπης, εάν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, η χώρα θα παράγει αρκετό για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με στόχο 3 GW έως το 2030

Η Lhyfe στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας υδρογόνου ισχύος 3GW έως το 2030. Η περιοχή που πρόκειται να ελλιμενιστεί το Sealhyfe φαίνεται ότι προορίζεται να εξελιχθεί σε κορυφαίο κόμβο παραγωγής υδρογόνου. Στα εγκαίνια, επισημάνθηκε ότι η Saint-Nazaire είναι μια πόλη που βασίζεται στη βιομηχανία και ότι η περιοχή ελπίζει να χρησιμοποιήσει την παραγωγή υδρογόνου για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο Guesné πρόσθεσε επίσης: «Στη Lhyfe, έχουμε μόνο έναν στόχο: Να αφήσουμε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη για τα παιδιά μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θελήσαμε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση, να αποδείξουμε -παράγοντας υδρογόνο στη θάλασσα για πρώτη φορά– ότι είναι δυνατόν να το κάνουμε από σήμερα.

Ανοίγοντας τον δρόμο για τη μαζική παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στη θάλασσα, το Sealhyfe ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας υπεράκτιας αλυσίδας υδρογόνου και επιθυμεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ενεργειακής κυριαρχίας των χωρών».

Η γαλλική εταιρεία επεκτάθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας «βάση» στο Newcastle. Αυτή η νέα ομάδα θα καθοδηγείται από τον Colin Brown, έναν μάνατζερ που είναι παθιασμένος με τη μεταφορά ενέργειας υδρογόνου στην πατρίδα του.

«Αν κοιτάξετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μέγεθος του δυναμικού υπεράκτιας παραγωγής και τον αριθμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αναπτύσσονται επί του παρόντος, δεν μπορούν όλα να συνδεθούν με το δίκτυο, οπότε πρέπει να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ό,τι δεν υπάρχει στο δίκτυο για να παράγουμε πράσινο υδρογόνο», όπως δήλωσε.