search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Εγκαίνια» στις 2 Αυγούστου για τον νέο δείκτη ATHEX ESG

Ηχηρό «παρών» των ενεργειακών ομίλων της χώρας- Τα κριτήρια, η στάθμιση και τι σηματοδοτεί η λειτουργία του - Οι 35 πρώτες εταιρείες που συμμετέχουν

Με τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να δίνουν ηχηρό «παρών» ξεκινάει από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου τη λειτουργία του ο νέος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ATHEX ESG. Ένας δείκτης που αξιολογεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική υπευθυνότητα, σηματοδοτώντας αφενός την αλλαγή και την εξέλιξη των κριτηρίων των επενδυτών, αφετέρου ένα σημαντικό βήμα ωριμότητας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές μετρούν όλο και περισσότερο τους παράγοντες ESG. Έτσι, με βάση πρόσφατες έρευνες οι βιώσιμες επενδύσεις ανέρχονται συνολικά σε 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 36% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σε πέντε από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ευρώπη.

Στον νέο δείκτη συμμετέχουν σήμερα 35 εταιρείες με την προοπτική να φτάσουν τις 60, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 1.000 μονάδες. Η πρώτη σύνθεση προσδιορίζεται με βάση  το ESG score  που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019.

Όσον αφορά τα κριτήρια καταλληλότητας οι εταιρείες θα πρέπει να είναι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., να έχουν ελάχιστη ευρεία διασπορά (free float) μεγαλύτερη του 15% και βαθμολογία ESG μεγαλύτερη ή ίση από 0.30. Οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας θα ταξινομούνται κατά φθίνουσα σειρά με βάση την τελική ESG βαθμολογία τους.

Στη διαδικασία στάθμισης υιοθετείται μεθοδολογία προσδιορισμού του βάρους (Weight) κάθε εταιρείας που λαμβάνει υπόψη και την ESG βαθμολόγησή της στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του δείκτη.

Η κεφαλαιοποίηση κάθε εταιρείας σταθμίζεται με έναν συντελεστή που προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή ευρείας διασποράς (free float) με την ESG βαθμολογία, ενώ το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής κάθε συμμετέχουσας στο δείκτη ορίζεται στο 10% της αξίας του χαρτοφυλακίου του δείκτη (capping process).

Σημειώνεται ότι η τελική στάθμιση της σύνθεσης θα προκύψει με βάση τις τιμές των μετοχών της 23/07/2021. Η σύνθεση θα αναθεωρείται κάθε χρόνο και η πρώτη αναθεώρηση  θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης  για την χρήση του 2020.

Στον νέο δείκτη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Mytilineos, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ο μόνος όμιλος που συμμετέχει με δύο εταιρείες), τα ΕΛΠΕ, η Ελλάκτωρ, ο ΑΔΜΗΕ.

Η πλήρης σύνθεση του ATHEX ESG κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση είναι η ακόλουθη:

Η εισαγωγή του νέου δείκτη ανακοινώθηκε στις 20 Ιουλίου, ως επιστέγασμα οργανωμένων προσπαθειών που έγιναν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κοινή πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της  Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για την ανάθεση στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της διενέργειας  σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο συνέταξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών διακίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 προς τις εισηγμένες εταιρείες,  σχετικό ερωτηματολόγιο για τις ESG δράσεις τους. Από την μελέτη προέκυψε η δυνατότητα εφαρμογής μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας βαθμολόγησης (ESG scoring) των εισηγμένων με βάση τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον σχετικό Οδηγό Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που εξέδωσε το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Χ. Α. γνωστοποίησε στις εισηγμένες την ανάλυση των ευρημάτων της μελέτης προκειμένου αφενός να δοθεί η δυνατότητα επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων του 2019 και ρύθμισης τυχόν αστοχιών στην συγκέντρωση των στοιχείων,  και αφετέρου να ενημερωθούν οι ίδιες οι εταιρείες για τον στόχο ενός ESG scoring, ο οποίος θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα των προσπαθειών για την ανάδειξη στην εγχώρια και διεθνή  επενδυτική κοινότητα του ESG profile της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Exit mobile version