Μπορεί η πολιτική που χάραξαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας για τον περιορισμό του κατακερματισμού του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο να έφερε αποτελέσματα, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2023 συνεχίστηκε η απώλεια σημαντικών εκτάσεων υπολογίζοντάς τις σε 10 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ περίπου 37.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – έκταση ελαφρώς μικρότερη από την Ελβετία- τροπικού δάσους χάθηκαν πέρυσι έπειτα από την εκμετάλλευση της περιοχής για γεωργικούς σκοπούς.

Στην πραγματικότητα στη Βραζιλία η απώλεια του δάσους μειώθηκε κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στην Κολομβία κατά 49% χάρη στις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ωστόσο, η αυξανόμενη απώλεια δασικών εκτάσεων σε άλλες περιοχές αντιστάθμισε κάπως την πρόοδο που καταγράφηκε στις δύο χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς η αποψίλωση των δασών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, αφού η χρήση της γης για καλλιέργειες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η αποψίλωση των δασών συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό το φαινόμενο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διατήρηση των τροπικών δασών κρίνεται απαραίτητη αν η ανθρωπότητα θέλει να περιορίσει την παγκόσμια θερμοκρασία στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Παρότι στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια και η υποβάθμιση των δασών έως το 2030, από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες η απόσταση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι μακρά.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian ενώ η Βραζιλία είχε «φρενάρει» τον ρυθμό απώλειας των δασών της, η χώρα παρέμεινε μία από τις τρεις πρώτες χώρες με απώλειες σε πρωτογενή τροπικά δάση, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βολιβία, η οποία κατέγραψε αύξηση της απώλειας δασών για τρίτη συνεχή χρονιά, γεγονός που αποδίδεται στην επέκταση των εκτάσεων καλλιέργειας σόγιας.

Παρά την περιορισμένη πρόοδο, οι ερευνητές με συγκρατημένη αισιοδοξία επισημαίνουν πως η Βραζιλία και η Κολομβία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την επίτευξη των στόχων σχετικά με τον περιορισμό αποψίλωσης των δασών.

Η Μικαέλα Βάις, διευθύντρια του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Δασών στο WRI δήλωσε ότι «για τα δάση έχουν γίνει δύο βήματα μπροστά και δύο βήματα πίσω», στην προσπάθεια να σταματήσει ο κατακερματισμός τους.

Η απότομη μείωση στον Αμαζόνιο σε Βραζιλία και Κολομβία, σύμφωνα με την Βάις, δείχνει ότι η πρόοδος είναι δυνατή, αλλά η αυξανόμενη απώλεια δασών σε άλλες περιοχές την έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό.

«Πρέπει να μάθουμε από τις χώρες που επιβραδύνουν με επιτυχία την αποψίλωση των δασών, αλλιώς θα συνεχίσουμε να χάνουμε γρήγορα ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη στήριξη της υγείας και των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WRI, Άνι Ντασγκούπτα, τόνισε πως τα δάση είναι κρίσιμα οικοσυστήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη στήριξη των μέσων διαβίωσης και την προστασία της βιοποικιλότητας και προσδιόρισε χρονικά σε διάστημα έξι ετών τη δυνατότητα, βάσει της συμφωνίας στη διάσκεψη για το κλίμα, την ευκαιρία που έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα να σταματήσει τον κατακερματισμό των δασών. Όπως είπε, οι φετινοί αριθμοί σχετικά με τα δάση «αφηγούνται μια εμπνευσμένη ιστορία για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν οι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στη δράση, αλλά την ίδια στιγμή τα δεδομένα αναδεικνύουν πολλούς τομείς με χαμένες ευκαιρίες για την προστασία των δασών μας και του μέλλοντός μας».

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Καλύτερη από τις προβλέψεις η αύξηση στις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο

Έτοιμες για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο Fed και ΕΚΤ (πίνακες)

Ο χρυσός θα ξεπεράσει τα $2.600 – Οι λόγοι της ανόδου και ο ρόλος του πληθωρισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ