Ενέργεια & Περιβάλλον

Ελίζα Φερέιρα: Στηρίζουμε το χρονικό όριο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση

  • newsroom


«Η αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από νέες επενδύσεις», είπε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων στους εκπροσώπους εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

«Την ημερομηνία για την απολιγνιτοποίηση δεν τη βάζουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο, καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για τη χώρα της», τόνισε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, κατά τη συνάντησή της με εκπροσώπους εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, που είναι και ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.

Η Ελίζα Φερέιρα τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το χρονικό όριο της μετάβασης» και πρόσθεσε ότι «εάν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εγκύτερο ή μακρύτερο χρόνο μετάβασης, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τον συντομότερο δρόμο».

Υπογράμμισε δε ότι «ο συγκεκριμένος ενεργειακός πόρος δεν είναι πια ανταγωνιστικός σε κανένα μέρος της Ευρώπης» και σημείωσε ότι όλες οι χώρες «συμφωνούν απολύτως στην πλήρη απεξάρτηση από το κάρβουνο, ανεξάρτητα του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει».

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων του Σωματείου «Σπάρτακος» ότι η περιοχή αρχίζει να θυμίζει νεκροταφείο λόγω της μετανάστευσης και της απώλειας ήδη 3.500 θέσεων εργασίας, η Επίτροπος τόνισε: «Εμείς δεν επιθυμούμε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων να πηγαίνουν σε μια νεκρή περιοχή και θέλουμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε ώστε να διακόψουμε το brain drain».

H κ. Ελίζα Φερέιρα επεσήμανε ακομη: «Η αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από νέες επενδύσεις και είναι σημαντικό στον σχεδιασμό που θα κάνουμε να δούμε ποιοι νέοι κλάδοι της μεταποίησης και της βιομηχανίας, π.χ. όπως ο τομέας των ημιαγωγών, μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή σας».

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε ότι αν και η ίδια έχει ως θεσμικό συνομιλητή την ελληνική κυβέρνηση, στους όρους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιλαμβάνεται η δέσμευση για την επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, ανέφερε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε γρήγορα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών».

Την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, κατά την επίσκεψή της στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, συνόδευε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις ΣΔΙΤ και του ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Επίσης, ο επικεφαλής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης ενώ την ενημέρωση για την ιστορία, τις παραγωγικές δυνατότητες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και τη συμβολή του στο ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έκανε ο Δημήτριος Μετικάνης, γεν. διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ.

Η κ. Φερέιρα περιηγήθηκε στο κοντρόλ της πρώτης μονάδας του Σταθμού, η οποία θα σταματήσει τη λειτουργία της το 2022, ενώ στη συνέχεια -συνοδεία στελεχών του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ- επισκέφθηκε το μεγαλύτερο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, όπου ενημερώθηκε για τις αλλαγές που σχεδιάζονται σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις των εδαφών και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από πλευράς της ΔΕΗ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τους δημάρχους ενεργοπαραγωγικών περιοχών, καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Διαβάστε ακόμη

Bofa: Τρόμος οι αυξήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο – Εκτίμηση για €500 «χαράτσι» ανά νοικοκυριό

Αφορολόγητες γονικές παροχές: Τα SOS για όσους ξεκινούν από σήμερα μεταβιβάσεις ακινήτων – χρημάτων

Γαλλία: Πώς θα μπλοκάρει αυξήσεις στο φυσικό αέριο μέχρι τον Απρίλιο