Ευρώπη

Γαλλία: Πώς θα μπλοκάρει αυξήσεις στο φυσικό αέριο μέχρι τον Απρίλιο

  • newsroom


Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέκλεισε μείωση των φόρων για το φυσικό αέριο, όπως ζητούν ενώσεις καταναλωτών και άλλοι

«Μπλόκο» στο ρυθμιζόμενο τιμολόγιο για το φυσικό αέριο ετοιμάζεται να βάλει η Γαλλία μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα περιορίσει την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% τον Φεβρουάριο 2022, προκειμένου να δημιουργήσει  μια «δασμολογική ασπίδα».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις που σημειώνονται εδώ και μήνες (57% από τον Ιανουάριο) «δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου», ενώ όρισε την προθεσμία έως τον Απρίλιο, από τον οποίο «η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να πέσει».

Επίσης, ο Καστέξ δήλωσε ότι αν αυτά τα μέτρα συγκράτησης δεν είναι αρκετά, θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω η «επιταγή ενέργειας» μετά μια ενίσχυση 100 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί για 5,8 εκατ. δικαιούχους τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η ασπίδα αυτή δεν θα βοηθήσει να αποτραπεί από την Παρασκευή η αύξηση κατά 12,6% -συμπεριλαμβανομένων των φόρων- των ρυθμιζόμενων τιμών φυσικού αερίου που εφαρμόζει ο όμιλος Engie, μετά την αύξηση των τιμών της αγοράς.

«Συνεπώς πρέπει να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα» μέχρι την άνοιξη του 2022, παρατήρησε ο Καστέξ, ο οποίος υπόσχεται να βοηθήσει τους διανομείς.

Η συνήθης μείωση των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη, μετά την περίοδο θέρμανσης, θα μετακυλιστεί μόνο εν μέρει στους καταναλωτές, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά που οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν πληρώσει επιπλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να μπορούν να τα χρεώσουν στους καταναλωτές: Είναι αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «εξομάλυνση» των τιμών.

Επομένως, ο Ζαν Καστέξ απέκλεισε μείωση των φόρων για το φυσικό αέριο, όπως ζητούν ενώσεις καταναλωτών και άλλοι.

Όσον αφορά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν γύρω στο 12% στις αρχές του επόμενου έτους, ο Καστέξ υποσχέθηκε ότι και εκεί θα εφαρμόσει τη «δασμολογική ασπίδα» του.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Ratings: Στο +6% η ελληνική οικονομία το 2021 – Ποιους κινδύνους «βλέπει»

Αφορολόγητες γονικές παροχές: Τα SOS για όσους ξεκινούν από σήμερα μεταβιβάσεις ακινήτων – χρημάτων

Κινητή τηλεφωνία – Κατάργηση ή μείωση τέλους: Τι προβλέπεται