Η αλλαγή επωνυμίας των ΕΛΠΕ, η ανάπτυξη δραστηριότητας στο ΙΤ και φυσικά η ενεργειακή στροφή του ομίλου με στόχο την μείωση των ρύπων κατά 50% έως το 2030 είναι μόνο μερικές από τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η μετεξέλιξη της ισχυρής πετρελαϊκής βιομηχανίας διύλισης σε εταιρεία ενέργειας.

Πρόκειται για μερικές από τις μεγάλες αποφάσεις που ανέλυσε χθες η διοίκηση στους δημοσιογράφους, εξηγώντας επί περίπου μία ώρα τους λόγους που έχει αποφασίσει να διαφοροποιήσει την στρατηγική της και να κινηθεί γρήγορα στην λήψη αποφάσεων που θα χτίσουν την εταιρεία της επόμενης εικοσαετίας.

Τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη αποτελούν μια ηγετική δύναμη στο χώρο των πετρελαιοειδών, με εύρος δραστηριοτήτων και σε άλλες ενεργειακές αγορές αλλά με αυξημένη κυκλικότητα κυρίως λόγω του περιθωρίου διύλισης και του δολαρίου.

Ο κ. Σιάμισιης έκρουσε αρκετές φορές το καμπανάκι, λέγοντας ότι τα σήματα που παίρνουν τα ΕΛΠΕ από την διεθνή αγορά επιτάσσουν αλλαγή πορείας, θέλοντας έτσι να βάλλει και ένα τέλος στις αντιδράσεις που συναντά η αλλαγή του καταστατικού με το διορισμό των μελών του ΔΣ από την γενική συνέλευση.

«Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν δεν φτάνει. Πρέπει να σχεδιάσουμε τι γίνεται μπροστά με βάση τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνονται σήμερα. Πρέπει να βάλουμε κάτω τις μεγάλες αλλαγές και να αντιδράσουμε. Αλλιώς θα είμαστε απλώς παρατηρητές ή αναλυτές».

Η ενεργειακή μετάβαση, όπως επισημάνθηκε έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις και στον πετρελαϊκό κλάδο. «Στα καύσιμα κίνησης βλέπουμε πως μπαίνουμε σε επιδοτούμενη λογική υποκατάστασης με ηλεκτροκίνηση ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Μπορεί να μη γίνουν στην επόμενη πενταετία αλλά είναι δεδομένο πως πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στη θέρμανση η ζήτηση έχει πέσει στο 50% την τελευταία δεκαετία και θα πέσει ακόμα περισσότερο αφού υποκαθίσταται με φυσικό αέριο και τελικά με ηλεκτρισμό».

Είναι ανάγκη, όπως είπε, να δημιουργήσουμε την εναλλακτική οδό για τα πετρελαιοειδή.

«Αν σε δέκα χρόνια επιβεβαιωθούμε και τα πετρελαιοειδή παραμείνουν στην αγορά τότε είμαστε κερδισμένοι. Αν συνεχίσει όμως η μείωση τότε θα έχουμε εξαγοράσει κάποιο χρόνο και θα χτίσουμε ουσιαστική παρουσία στις ΑΠΕ».

50%-50% οι επενδύσεις

Το πλάνο των ΕΛΠΕ προβλέπει επενδύσεις 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, εξολοκλήρου με ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα. «Είναι ιδιωτικά κεφάλαια, ούτε από την Ε.Ε. ούτε άλλες επιδοτήσεις. Θα τα σηκώσουμε μόνοι μας και θα τα διοχετεύσουμε μόνοι μας κατά 50% στις παραδοσιακές δραστηριότητες και 50% στις νέες».

Ο διευθύνων σύμβουλος τάχθηκε υπέρ ενός νέου προγράμματος επενδύσεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει με μια δομή και με ένα φορέα (π.χ. holding), που δεν θα εξαρτάται από τα διυλιστήρια.

Σήμερα όπως αναφέρθηκε για να επενδύσει η εταιρεία σε ένα έργο ΑΠΕ που έχει αποτίμηση 10 – 12 φορές, το EBITDA, θα σηκώνει κεφάλαια μέσα από τη διύλιση που αποτιμάται 5 – 6 φορές το EBITDA. Είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής αξίας και αποτελεί θέμα διαχείρισης κινδύνων.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χθες ότι τα πετρέλαια θα δώσουν έμφαση και στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), ένα τομέα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ και πολλά επενδυτικά funds. Πρόκειται για φορείς που αξιολογούν τις πιθανές επενδύσεις και με βάση αυτά τα νέα κριτήρια (ESG).

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική Μπάιντεν που διαμορφώνει νέα στρατηγική για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ αλλά και στις τιμές του CO2 που έχουν διπλασιαστεί στα 50 ευρώ ο τόνος και προτρέπουν τις εταιρείες στην εφαρμογή μέτρων μείωσης.

Στρατηγική στόχευση του ομίλου είναι η μείωση κατά 50% μέχρι το 2030, με συγκεκριμένα έργα, και μέχρι το 2050 μηδενικό αποτύπωμα, κάτι που θα φέρει η αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του CO2 θα προέλθει μέσω βελτίωσης του αποτυπώματος της διύλισης από δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, χρήση καθαρότερων καυσίμων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βασική δραστηριότητα και επενδύσεις σε μπλε και πράσινο υδρογόνο.

Ειδικά για τις ΑΠΕ τονίστηκε ότι αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της πολιτικής μετασχηματισμού με διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος μέσα σε 18 μήνες και ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης από ένα χαρτοφυλάκιο (pipeline) δυναμικότητας έως 1,3 GW.

Επόμενο βήμα είναι η αλλαγή επωνυμίας «Είναι δύσκολο να λες πως ονομάζεσαι «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» και ασχολείσαι με ανανεώσιμες» είπε σε άλλο σημείο ο διευθύνων σύμβουλος. «Θα δούμε λίγο το όνομα του ομίλου και θα εντάξουμε στις δραστηριότητές των ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ και το θέμα των ανανεώσιμων». Στόχος είναι ο καταναλωτής και οι αγορές να βλέπουν κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο και αυτό απαιτεί νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου.

Επένδυση στο προπυλένιο και το ΙΤ

Εκτός από τις ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ επενδύουν και στο προπυλένιο. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η εταιρεία ενέκρινε μια σημαντική επένδυση στη Θεσσαλονίκη που θα αυξήσει την παραγωγή πολυπροπυλενίου από τον όμιλο, μια δραστηριότητα η οποία εξάγεται σε ποσοστό 50 έως 60%. Παράλληλα η εταιρεία οργανώνει τις άμυνες τις και σε άλλους τομείς.

Πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε να φύγει από τα ΕΛΠΕ όλη η δραστηριότητα του ΙΤ και να γίνει Innovation Center ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τα ερευνητικά κονδύλια κλπ.