Δύο μήνες μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, προβλέπεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού «Vision 2025», δίνοντας το σήμα των μεγάλων αλλαγών στον πετρελαϊκό όμιλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας χθες τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στους αναλυτές, μίλησε για  τα βήματα της επόμενης μέρας και τις βασικές κατευθύνσεις του στρατηγικού σχεδιασμού.

Όπως ανέφερε δημιουργείται holding εταιρεία, κάτω από την οποία θα «στεγαστούν» τέσσερις θυγατρικές. Πρόκειται για την ΕΚΟ, η οποία θα ελέγχει την εμπορική δραστηριότητα του ομίλου και κάτω από την οποία θα τοποθετηθούν τα εμπορικά σήματα ΕΚΟ και BP. Στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου θα παραμείνει η ELPEDISON ενώ ξεχωριστή θυγατρική θα αποτελέσουν οι δραστηριότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την αυτονομία τους θα διατηρήσουν επίσης και οι δραστηριότητες της διύλισης. Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης θα παραμείνουν ως θυγατρική τα ΕΛΠΕ με τη σημερινή τους μορφή και τα τρία διυλιστήρια.

Η διοίκηση επανέλαβε χθες και τον σχεδιασμό της για αλλαγή επωνυμίας, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά και την πράσινη στροφή του ομίλου μέσω της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων.

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για συνολικές επενδύσεις 3,5-4 δισ. ευρώ  έως το 2030, από τις οποίες 1,7-2 δισ. θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη καθαρών καυσίμων ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για επενδύσεις στις τεχνολογίες των ΑΠΕ, της αποθήκευσης, του υδρογόνου κ.α.

Ο επικεφαλής του ομίλου σχολίασε και τα θέματα αλλαγής καταστατικού που είναι το αντικείμενο της σημερινής εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για μια κουβέντα άνευ αξίας, τονίζοντας ότι σημασία δεν έχει  ποιος θα ελέγχει την εταιρεία αλλά πώς η εταιρεία θα καταφέρει να βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου προς όφελος της ίδιας αλλά και των μετόχων της.

Σχετικά με την πορεία της αγοράς καυσίμων ο CEO των ΕΛΠΕ, επισήμανε ότι βαδίζουμε ακόμη σε θολά νερά λόγω της πανδημίας, προβλέποντας ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα.