Αφρικανικοί ελέφαντες, θαλάσσιες χελώνες, άλμπατρος, φάλαινες, αετοί, πεταλούδες… τα αποδημητικά είδη του ζωικού βασιλείου σε όλο τον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Από την πρώτη αξιολόγηση ειδικών των Ηνωμένων Εθνών που εστιάζει στα 1.189 είδη, τα οποία εντάσσονται στον κατάλογο της Σύμβαση για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS), προκύπτει ότι το 44% των πληθυσμών τους μειώνεται επικίνδυνα.

Πίσω από τη μείωση των ειδών κρύβεται η ανθρωπογενής ρύπανση, η εκμετάλλευση και κατά συνέπεια η απώλεια των οικοσυστημάτων και ενδιαιτημάτων τους, καθώς και το κυνήγι, η αλιεία και η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και το χρόνο μετανάστευσής τους αφού αλλοιώνεται ο «χαρακτήρας» των εποχών.

«Διαπιστώνουμε ότι το ίδιο το φαινόμενο της μετανάστευσης απειλείται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής του CMS, Έιμι Φρένκελ, προσθέτοντας ότι η έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει ένα «καμπανάκι αφύπνισης για αυτό που συμβαίνει».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), Ίνγκερ Άντερσεν, τόνισε πως η έκθεση παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των μεταναστευτικών ειδών.

Ανάμεσα σε αυτές η υπερεκμετάλλευση εκτάσεων για γεωργικούς σκοπούς και η υπεραλίευση που καταστρέφουν βιοτόπους, ενώ ψάρια και άλλα ζώα παγιδεύονται σε δίχτυα ή άλλα εργαλεία.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια 70 είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο απειλούνται ολοένα περισσότερο, εκ των οποίων ο στεπαετός, ο γύπας ασπροπάρης και η άγρια καμήλα.

Μόνο για 14 η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη, ανάμεσα σε αυτά οι μεγάπτερες φάλαινες και ο θαλασσαετός.

Πάντως, από τα 158 θηλαστικά που είναι ενταγμένα στη λίστα το 40% απειλείται παγκοσμίως.

Παράλληλα, σχεδόν στο σύνολό τους -σε ποσοστό 97%- από τα 58 είδη ψαριών του καταλόγου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών καρχαριών, των σαλαχιών και των οξυρρυγχίδων.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 399 μεταναστευτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των άλμπατρος, των καρχαρινίμορφων και των σαλαχιών, έχουν κατηγοριοποιηθεί ως απειλούμενα ή σχεδόν απειλούμενα, αλλά δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί στον κατάλογο CMS.

Πέρα από την απειλή, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η αλλαγή στις μεταναστευτικές συνήθειές τους καθώς τα ταξίδια τους σηματοδοτούν το πέρασμα των εποχών και συνδέονται με ολόκληρες κοινότητες στον κόσμο.

Βέβαια, από μία πιο αισιόδοξη οπτική οι ειδικοί τονίζουν πως είναι εφικτή η ανάκαμψη των πληθυσμών και των ειδών με συντονισμένη τοπική δράση, όπως συνέβη στην περίπτωση των διχτυών στην Κύπρο.

«Η ανάκαμψη των πληθυσμών και των ειδών είναι δυνατή όπως στις περιπτώσεις επιτυχημένης αλλαγής πολιτικής και θετικής δράσης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτές η συντονισμένη τοπική δράση που οδήγησε στη μείωση των παράνομων διχτυών για πουλιά κατά 91% στην Κύπρο, καθώς και το εξαιρετικά επιτυχημένο ολοκληρωμένο έργο διατήρησης και αποκατάστασης στο Καζακστάν, το οποίο επανέφερε την αντιλόπη Σάιγκα από το χείλος της εξαφάνισης», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Η έκθεση λειτουργεί σαν καμπανάκι και προτρέπει σε δράση όπως ενίσχυση και επέκταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παράνομης και μη βιώσιμης αλίευσης μεταναστευτικών ειδών, αύξηση των πρωτοβουλιών για τον εντοπισμό, την προστασία περιοχών σημαντικών για τα μεταναστευτικά είδη, άμεσα μέτρα για τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, κλιμάκωση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της φωτορύπανσης, της ηχορύπανσης, της χημικής ρύπανσης και της ρύπανσης από πλαστικό, και το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος του CMS ώστε να ενταχθούν περισσότερα μεταναστευτικά είδη που κινδυνεύουν και χρήζουν προσοχής.

Photo: Wikipedia/ Ferdinando sacchetti

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το «μπρα ντε φερ» Viva – JP Morgan – Το χρονικό της αντιδικίας και οι αποστάσεις της fintech

Aραβική «άνοιξη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ