Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η προοπτική να διατηρηθεί αυτό το σκηνικό και μετά τον προσεχή χειμώνα έχουν αναγκάσει πλέον τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεγαλύτερες και μικρότερες, να κινηθούν σε λύσεις έκτακτης ανάγκης περιορίζοντας ή εγκαταλείποντας το φυσικό αέριο και κάνοντας στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα, όπως είναι το ντίζελ, η νάφθα και το υγραέριο (LPG).

Μια τάση που ενισχύεται επίσης από τις οδηγίες προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να μειώσει κατά 15% τη χρήση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Προβλήματα

«Αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση, τότε θα δείτε να υπάρχουν τρομερά προβλήματα στον κλάδο», λέει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος της Μουζάκης Μανώλης Παυλάκης. Η ιστορική κλωστοϋφαντουργία ήδη δρομολογεί τη χρήση εναλλακτικού του φυσικού αερίου καυσίμου, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το πολύ μεγάλο κόστος.

«Η ενέργεια φτάνει σε αναλογία το 20%-22% του συνολικού λειτουργικού μας κόστους και βάζοντας παράλληλα στο κάδρο την υποχρέωση μείωσης κατανάλωσης και τα σενάρια που ακούγονται για κλιμακωτές διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη επιλογή. Δηλαδή, τι να κάνεις, να διακόψεις τη δραστηριότητα στο βαφείο της βιομηχανίας και μετά να το ξανανοίξεις; Αυτά δεν γίνονται.

Αυτό θα σημάνει τεράστια προβλήματα. Επομένως, αναζητούμε λύσεις είτε στο υγραέριο είτε στο ντίζελ. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να βάλουμε απλώς μια δεξαμενή, εξάλλου την υποδομή την έχουμε. Στη δεύτερη περίπτωση, που είναι βέβαια πιο ακριβή αλλά και πιο ασφαλής λύση, είναι να αλλάξουμε τους καυστήρες μας», αναφέρει ο ίδιος.

Κινήσεις

Ήδη πάντως οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τις κινήσεις τους. Εδώ και κάποιο διάστημα η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τις ανάγκες του χυτηρίου της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ και η Motor Oil στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων έχει αντικαταστήσει με νάφθα μέρος των ενεργειακών αναγκών που καλύπτονταν εξ ολοκλήρου με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο όμιλος Viohalco φαίνεται ότι δρομολογεί αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιεί.

Στέλεχος της ElvalHalcor έλεγε πρόσφατα ότι η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την αλλαγή καυσίμου και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στους φούρνους τήξης αλουμινίου και χαλκού με υγραέριο. Διαδικασία βέβαια που απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα και κρύβει αρκετές δυσκολίες κυρίως λόγω του μεγέθους των δραστηριοτήτων της ElvalHalcor.

Ξεκινώντας από τις ειδικές μελέτες που απαιτούνται, με έμφαση σε θέματα ασφαλείας, και φτάνοντας έως τη διαθεσιμότητα των ποσοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία μιας βιομηχανίας του μεγέθους της ElvalHalcor.

Σε κάθε περίπτωση, για την εταιρεία αλλά και συνολικά για τον όμιλο το ενεργειακό είναι το μείζον σήμερα, με την επιβάρυνση στο κόστος μόνο για το α’ εξάμηνο να φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ. Ποσό βέβαια που κατάφερε να καλύψει η εταιρεία χάρη στην αυξημένη ζήτηση των προϊόντων της, αλλά και στην αυτόματη προσαρμογή που επιβάλλει ο όμιλος στις τιμές των προϊόντων του.

Με παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων στον «Κύκλο Ιδεών», ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να λήξει μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως πιστεύουν πολλοί, ενώ μίλησε για «δραματικό πισωγύρισμα» που συντελείται στην Ευρώπη.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια η Ευρώπη μάς έδινε επιδοτήσεις για να πρασινίζουμε και τώρα μας δίνει επιδοτήσεις για να φύγουμε από το αέριο και να πάμε στο μαζούτ. Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα εφοδιασμού θα λυθεί, το πρόβλημα της τιμής όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά οι λογαριασμοί θα είναι τσουχτεροί προβλέποντας αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/MWh έως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η κρίση θα είναι προσωρινή και το φυσικό αέριο θα επανέλθει τελικά ως το κύριο μεταβατικό καύσιμο στην πορεία για ένα πράσινο μέλλον που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ΑΠΕ. «Θα πάρει καιρό να ξεχάσουμε το αέριο και τον άνθρακα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, αλλά και σε χώρες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν LNG και θα στραφούν στον άνθρακα, με πρώτη την Κίνα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Διαβάστε επίσης

Οικογένεια Αθανασιάδου: Από τις ημέρες δόξας στην απειλή των πλειστηριασμών: Η πτώση μιας «αυτοκρατορίας» του Τύπου (pics)

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι DJs στον κόσμο για το 2022

Ντο Κουόν: O φυγάς πίσω από το κραχ των $60 δισ. στα κρυπτονομίσματα