Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο καθώς παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, και τα δύο προτεινόμενα projects, του Ομίλου Κοπελούζου και της Eunice Group.

Αυτά τα δύο και άλλα δύο ελληνικού ενδιαφέροντος έργα περιλαμβάνονται στις προτάσεις για τον 1ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMIs), υπό τον αναθεωρημένο Κανονισμό της Ε.Ε. για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές TEN-E Regulation 2022, διεκδικώντας την κοινοτική χρηματοδοτική στήριξη.

Τα έργα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν μαζί με πολλά ακόμη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη συνάντηση που διοργανώνει στις Βρυξέλλες η DG Energy.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση τους προκειμένου όσα προκριθούν να ενταχθούν είτε με καθεστώς PCI, είτε με PMI, στον τελικό κατάλογο ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη της χρονιάς. Σημειώνεται ότι η ισχύς του 1ου Ενωσιακού Καταλόγου με τα εγκεκριμένα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος ξεκινά από τις αρχές του 2024.

Οι δύο προτάσεις για τη διασύνδεση

Το ένα προτεινόμενο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ο GREGY Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου, υπέρ του οποίου φαίνεται να γέρνει η πλάστιγγα.

Ο GREGY Interconnector, εκτιμώμενου ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Αιγύπτου και της Αττικής και περαιτέρω με την ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη στην Αίγυπτο υποδομών ΑΠΕ 61 GW μέχρι το 2035, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μεταφέρεται μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη να είναι «πράσινη».

Το τελικό πλάνο του project, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και ο αντίστοιχος Διαχειριστής της Αιγύπτου, προβλέπει ειδικότερα την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 940 χλμ, που θα έχει χωρητικότητα 3.000 MW και θα είναι αμφίδρομης ικανότητας. Το καλώδιο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική (σε δύο σημεία για αποφυγή της τοπικής υπερφόρτωσης δικτύου), χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς για τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Το έργο έχει ενταχθεί στο 10ετές Σχέδιο Ανάπτυξης (TYNDP 2022) του Entso-e και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ελληνικών και ξένων χρηματοδοτικών οργανισμών.

Το project του Greece Africa Power Interconnector (GAP), της Eunice Group, προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Κρήτη. Ειδικότερα, προβλέπει μια συντομότερη διασύνδεση της Αιγύπτου από την περιοχή Mersa Matruh με την Ελλάδα στον Αθερινόλακκο Λασιθίου Κρήτης, με πόντιση καλωδίου μήκους μόλις 400 χιλιομέτρων, μέσω ασφαλούς διαδρομής από σεισμική άποψη στον πυθμένα της Μεσογείου.

Το project, ισχύος 2.000 μεγαβάτ (2GW), θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, προσφέροντας μια σημαντική πηγή τροφοδοσίας της Γηραιάς Ηπείρου με ηλεκτρική ενέργεια. Προς τούτο ήταν ενταγμένο στο αναπτυξιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) για το 2022.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από πλευράς ΑΔΜΗΕ έχει διαμηνυθεί ότι ο σχεδιασμός με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη είναι προβληματικός λόγω κορεσμού του συστήματος στο νησί.

Τα άλλα δύο έργα

Συμφερόντων της Eunice Group είναι και τα άλλα δύο, ελληνικού ενδιαφέροντος έργα που αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη σημερινή διαδικασία στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του Southern Αegean Interconnector, καθώς και για ένα σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες, ισχύος 250 MW, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε ακόμη

«Διευκολύνσεις» σε όσους πωλούν ακίνητα για να εξοφλήσουν την εφορία

Γεωργούλης: Αγωνία για τις νέες καταγγελίες – «Είμαι θύμα πολιτικής σκοπιμότητας» επιμένει ο ίδιος

Πέθανε η Μυρσίνη Ζορμπά – Το τελευταίο της κείμενο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ