Στο κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων τον Ιούνιο του 2020 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας τους αλλά και του οικονομικού κόστους που προκύπτει από τον φόρο άνθρακα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει απόσυρση των μονάδων Αμύνταιο 1, Αμύνταιο 2 και Πτολεμαΐδα 3 το καλοκαίρι του 2020.

Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται σε 800 μεγαβάτ όμως εκλύουν στην ατμόσφαιρα από 1.600 έως 1.900 τόνους ανά μεγαβατώρα.

Καθότι οι μονάδες είναι ρυπογόνες η ΔΕΗ πληρώνει 27 ευρώ ανά τόνο, τίμημα που ενδέχεται να αυξηθεί στα 30 ή 31 ευρώ, επιβαρύνοντας το ούτως ή άλλως τεράστιο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης την στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για εξυγίανσή της.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος αυτή την στιγμή κι ότι η απόσυρση των μονάδων θα αντισταθμιστεί με την αξιοποίηση άλλων πηγών, όπως φυσικό αέριο ή ανανεώσιμες.

Εκτιμάται μάλιστα πως θα ήταν δυνατό να αποσυρθούν οι τρεις λιγνιτικές μονάδες ακόμα και σήμερα, όμως έχει αποφασιστεί να δοθεί χρονικό περιθώριο προς όφελος των πόλεων που τις φιλοξενούν.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης «The Green Tank» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται για λόγους προστασίας της φύσης και της δημόσιας υγείας, αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους στο πλαίσιο της οικονομικής διάσωσης της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η λιγνιτική παραγωγή θα συνεχίσει να είναι ζημιογόνα και τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ τα επόμενα 3,5 χρόνια οι ζημιές της Επιχείρησης θα σκαρφαλώσουν στο 1,3 δις. από 700 εκ. που ήταν από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2019.