Με μαζικές περικοπές παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και την ημέρα του Πάσχα, βρίσκονται αντιμέτωποι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ηλεκτρικού συστήματος.

Παίρνοντας την σκυτάλη από το περασμένο Σαββακοκύριακο που οι απορρίψει ενέργειας ξεπέρασαν τα 4 GW, από τα οποία 1,5 GW αφορούσαν έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Οι εκτιμήσεις των διαχειριστών είναι ότι το «ψαλίδι» για τις μέρες που διανύουμε θα ξεπεράσει το προαναφερόμενο νούμερο λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και της υψηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτές τις συνθήκες οι περικοπές της παραγωγής είναι αναπόφευκτες, για λόγους ευστάθειας. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που η ενέργεια περισσεύει χωρίς να μπορεί να απορροφηθεί από την κατανάλωση και τις εξαγωγές, χρειάζεται να απορριφθεί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακάουτ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να περικόψει έως και το 1/5 των έργων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυό του, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 7,5 GW. Ωστόσο το βάρος πέφτει στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κάλυψε και την περασμένη Δευτέρα τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος με τις δικές του περικοπές.

Η απώλεια μεγάλης παραγωγής ΑΠΕ από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ απροειδοποίητα, όπως έγινε το Φεβρουάριο του 2024 όπου βγήκαν από το σύστημα 1.000 MW φωτοβολταϊκών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ισοζύγιο παραγωγής- ζήτησης, κίνδυνος που μεγαλώνει όταν η ζήτηση περιορίζεται σημαντικά όπως θα συμβεί τις ημέρες του Πάσχα.

Το μοτίβο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όλο το Μάιο μέχρι να αυξηθεί η κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο αποτελεί ένα φαινόμενο, που όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς ήρθε για να μείνει. Σε αυτό συνηγορεί η υστέρηση της χώρας σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν αισθητά τις αναταράξεις που προκαλεί στο ηλεκτρικό σύστημα η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ καθώς θα απορροφούσαν την πλεονάζουσα ενέργεια. Φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί όλη την χρονιά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το 2025 όσο στο σύστημα θα μπαίνουν και νέα έργα.

Αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης είναι οι μηδενικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά που συντροφεύουν όλο και πιο συχνά το ηλεκτρικό σύστημα. Το φαινόμενο που συναντάμε έντονα τα Σαββατοκύριακα, επαναλήθφηκε και προχθές καθώς η ζήτηση υποχώρησε σε μόλις 128 γιγαβατώρες, για οκτώ συνεχόμενες ώρες και η τιμή ήταν μηδενική, οδηγώντας την μέση τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά της επόμενης ημέρας στα χαμηλά επίπεδα των 35 ευρώ.

Τα στοιχεία του ENTSO-E αποδεικνύουν ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους, η Ελλάδα είχε μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά για 33 ώρες, εκ των οποίων οι 31 ώρες μέσα στον Μάρτιο από μόλις 10 ώρες τον αντίστοιχο προηγούμενο μήνα του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Ζήσης Βρύζας: Η «βεντέτα» με τον Σαλπιγγίδη και το σφυρί για τη μεζονέτα στη Χαλκιδική (pic)

Τράπεζες: Πήραν προβλέψεις 170 εκατ. ευρώ για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Έξοδος Πάσχα: Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι εκδρομείς – Σύμμαχός τους ο καιρός (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ